Суспільство (відео)

У Сновську черговий скандал: чому керівництво міськради не виконує рішення суду і хто заплатить за дилетантство (Відео)

Не встигла Сновська громада оговтатися від скандалу, в якому працівників міськради звинуватили у крадіжці частини коштів, зібраних на купівлю авто для Збройних Сил України, як стало відомо про нові проблеми. Справа в тому, що бюджету Сновської громади загрожують значні витрати, які будуть спрямовані не на розвиток міста або ж самої громади, а на оплату помилок, здійснених місцевою владою кілька років тому. Про це стало відомо під час чергового засідання сесії Сновської міськради. Та про все по черзі.

Отже, загалом чергова сесія Сновської міськради була доволі продуктивною, депутатам вдалося погодити низку важливих проєктів рішень, що здатні якісно вплинути на життя в громаді.

«Питань дуже багато, одні питання технічні, інші питання дуже складні, їх треба обговорювати. Ми прийняли одноголосно питання щодо збільшення коштів на матеріальну допомогу нашим громадянам. Це військовослужбовці, які поранені та надають нам відповідні довідки – ми виплачуємо по 10 тисяч кожному. Було ухвалене рішення виділити кошти та виробити для кожного загиблого військового окремі бігборди, що будуть встановлені на місцевій Алеї Слави», — Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Разом із тим депутати одноголосно погодили виділення фінансової допомоги для підтримки органів самоорганізації населення в трьох старостатах громади, йдеться про Кучинівський, Тихоновицький і Хотуницький старостинські округи. 

«Відповідно до програми підтримки органів самоорганізації населення на 2023-2024 роки, пропонується виділити в 2024 році на діяльність органів самоорганізації, а саме сільського комітету «Добробут» Кучинівського старостинського округу – 20 тисяч гривень; старостинський комітет «Мрія», Тихоновицький старостинський округ, – 17 тисяч гривень; старостинський комітет «Успіх», Хотуницький старостинський округ, – 8 тисяч гривень», — Наталія Авдієвська – секретар Сновської міської ради.

Наразі відомо, що виділені кошти в Кучинівському старостинському округу планують витратити на поліпшення матеріально-технічної бази місцевої школи.

На засіданні сесії Сновської міськради також був присутній очільник Корюківської районної військової адміністрації Павло Мірошниченко. Він прокоментував безпекову ситуацію на території району та закликав місцеве самоврядування не припиняти підтримку військових.

«Ситуація в межах нашого району повністю контрольована Силами оборони України. Про інженерно-фортифікаційні споруди, які продовжують будувати на території Корюківського району, а також Сновської громади – їх продовжуватимуть будувати. Це наша безпека та безпека військовослужбовців, які нас захищають. Про допомогу нашим військовослужбовцям і нашим військовим частинам. Дуже вдячний, Сновська міська рада ніколи не була осторонь і депутати завжди підтримують це. Я дуже прошу надалі сприяти та допомагати нашим військовим», — Павло Мірошниченко – начальник Корюківської РВА .

Утім, не обійшлося без дискусій. Так, до прикладу, полеміка в сесійній залі виникла через проєкт рішення «Про збільшення статуту комунального підприємства «Сновська житлово-експлуатаційна дільниця» Сновської міської ради». Йдеться про збільшення фінансування підприємства на 200 тисяч гривень. 

Тож пояснювати доцільність виділення коштів довелося начальниці КП «Сновська ЖЕД» СМР Ганні Кошовій.

На цьому дискусії не завершуються. Виявляється, що бюджету громади загрожують значні фінансові збитки – у 2022 році керівництво міськради незаконно звільнило керуючого справами виконкому Руслана Кравця, через що той подав позов до суду, в якому вимагав фінансового відшкодування за вимушений прогул.

«Звертаюся до вас із проблемою, що виникла у нас у міській раді. Оскільки керівництво мене не почуло, звертаюсь до вас», — Марія Єфименко – перша заступниця сновського міського голови.

Якщо коротко переказати сесійний спітч Марії Єфименко, то передісторія проблеми така: у 2022 році керівництво Сновської міськради ініціює рішення про звільнення тодішнього керуючого справами виконавчого комітету Руслана Кравця. Чоловік подає на Сновську міськраду позов до суду та безпроблемно його виграє. Адже міська рада, м’яко кажучи, по-дилетантськи підготувала документи, а відтак – дійсно незаконно його звільнила.

«У серпні 2022 року суд постановив визнати протиправним і скасувати рішення 15-ї сесії Сновської міськради. А також зобов’язав відповідача (Сновську міську раду) поновити його на посаді секретаря виконавчого комітету з 10 травня 2022 року та стягнути з відповідача середній заробіток за час його прогулу, йдеться про 44 тисячі, 11 із яких міська рада йому виплатила», — Марія Єфименко – перша заступниця сновського міського голови.

Утім, рішення суду, яке зобов’язує представників Сновської міськради поновити на посаді Руслана Кравця у Сновській міськраді ігнорують, а юридичний відділ міськради подає апеляцію на рішення суду першої інстанції.

Апеляційний суд, у свою чергу, рішення суду першої інстанції залишає без змін. Нагадаємо, що в рішенні суду першої інстанції йдеться про поновлення на посаді та виплату 44 тисяч гривень відшкодування за вимушений прогул. А тепер до найцікавішого: під час сесії перша заступниця сновського міського голови Марія Єфименко інформує присутніх, що незаконно звільнений Руслан Кравець після завершення ним військової служби повторно планує подавати позов до суду на Сновську міську раду.

«Я звернулася до адвоката Кравця і запитала, яка їхня кінцева мета, на що мені відповіли, що після завершення строку служби Руслан Кравець подасть заяву до суду на відшкодування морального збитку міською радою та на повну компенсацію за вимушений прогул. Так у мене запитання: ми як будемо? Кравець завершить службу, подасть позов на міську раду, відсудить певну суму і хто буде за це платити? Міський бюджет», — Марія Єфименко – перша заступниця сновського міського голови.

«Порушили те питання, яке вже порушували два роки тому. Тоді так само сиділа президія, прийшов Уманський, я вже тоді порушував це питання, наголошуючи, що цього робити не потрібно. І що ми зараз бачимо? Хто відповість за те, що ви обдурили всіх депутатів, бо ми проголосували, ми вас підтримали. Корінь причини – неправильне звільнення, неправильне висвітлення ситуації. Вирішуйте проблему, створюйте робочу групу, тут треба вирішувати, хто має за це відповідати», — Павло Солодовник – депутат Сновської міськради.

«Маріє В’ячеславівно, ви цим вже займалися, ви казали постійно «керівництво», зараз ви – керівництво, ви – перший заступник, тож, будь ласка, очолюйте комісію… – Почекайте, це ви все закрутили тоді, а я буду розбиратися? – Я накрутив, ви прийшли, щоб дивитись, який це вигляд має зсередини, тож щоб це було неупереджено, до комісії мають увійти депутати, які бажають взяти участь, юридичний відділ, нехай це будуть адвокати, ми створимо комісію та будемо розглядати», — Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Наразі в Сновській міськраді обговорюють доцільність створення спеціальної комісії, що вивчатиме можливі шляхи вирішення цієї ситуації.

А поки представники Сновської міськради обдумують, як правильно вирішувати ситуацію, над бюджетом Сновської громади повисла серйозна загроза значних збитків, адже максимальна сума збитків, за словами Марії Єфименко, може становити орієнтовно 2 мільйони гривень. Яким буде фінал цієї історії – дізнаємося згодом. 

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button