Суспільство

Сьогодні 130-та річниця від дня народження всесвітньо відомого кіномитця Олександра Довженка

На сьогодні, 10 вересня, припадає 130-та річниця від дня народження геніального кінорежисера, сценариста та художника Олександра Довженка. Його ім’я назавжди вписане в історію світового кінематографу, а його творчий спадок надихає й донині.

Народився Олександр Довженко в маленькому українському селі на Чернігівщині, але його талант і пристрасть до мистецтва привели його на вершини кінематографа.

Довженко не просто знімав кіно, він створював нову кіномову, передаючи через кадри силу духу та красу української землі.

Його роботи — це поєднання образності та поезії, глибокого символізму та соціальної значущості. Вони залишаються актуальними, бо говорять про вічні цінності: любов до рідного краю, силу народу та боротьбу за свободу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині досі горять торф’яники

«Чернігівцям дуже важливо поцікавитися творчістю Олександра Довженка та подивитися його фільмографію. Особливо важливим я вважаю його фільм «Земля». Ми цьогоріч започаткували проєкт, який називається «Рік з Довженком», і пропонували глядачам перегляд фільмів Довженка.

І хоч деякі критики вважають цей фільм не вартим уваги, але на світовому рівні він оцінений надзвичайно високо. І досі, якщо відбуваються якісь ретропокази фільмів світового значення, то обов’язково згадується Олександр Довженко і його «Земля». Бо фільм свого часу став вибуховим і новаторським.

Олександр Довженко дуже багато чого вніс у кінематографію і багато в чому вплинув на трансформацію навіть усього світогляду світового кінематографа.

«Землю» я радила б подивитися, щоб чернігівці розуміли, чого цим фільмом захоплювалися японці, американці, чому в Берліні свого часу присвятили майже пів сотні статей цьому фільму та Довженку», – зазначає Ольга Ярмуш, в.о. директора Сосницького літературно-меморіального музею О.П. Довженка.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button