Суспільство

На Чернігівщині якість води у Сеймі покращується, а у Десні рух забруднення сповільнюється, – Міндовкілля

У водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми – 4 міліграми на дециметр кубічний. Мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер.  

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Для збору загиблої риби в Чернігівській області наразі задіяно 15 човнів і 142 фахівці.

Наразі на Чернігівщині вже зібрано 19 тонн загиблої риби.

Державне агентство водних ресурсів України та Держекоінспекція продовжують здійснювати посилений кризовий моніторинг стану вод, відібрано вже 195 проб води у Чернігівській, Сумській і Київській областях.

За словами заступника голови Держводагентства Ігоря Гопчака, крім основних фізико-хімічних показників, які вимірюються щоденно, також виконуються вимірювання пріоритетних забруднюючих речовин. За їхніми результатами в річках Сейм і Десна перевищень пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено. 

Наразі забруднення пройшло Десною вже 242 км. Згідно з оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня. 

За словами директора Інституту гідробіології НАН України Сергія Афанасьєва, екосистеми річок Сейм та Десна можуть відновитися за 2-3 роки. Він навів приклад з екологічною катастрофою на Дністрі у 1983 році, коли внаслідок прориву ґрунтової дамби Стебницького хвостосховища впродовж 500 км річки загинуло все живе.

Сергій Афанасьєв відзначив, що на незарегульованих річках відновлення може відбутися за декілька років.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button