Суспільство

Ломако розкритикували через його заяви стосовно вакцинації дітей

Природним є прагнення людини жити в країні, де держава гарантує кожному громадянину право на здоров’я. Громадська спілка “Коаліція за вакцинацію” завжди відстоювала право українців на безпечний для здоров’я простір і продовжує робити це зараз, під час повномасштабного вторгнення. В той час, коли наші діти щоденно стикаються з ризиком травмуватися чи навіть загинути від ворожих ракет, неприпустимо піддавати їхнє життя ще й небезпеці інфекційних хвороб. Саме тому ГС “Коаліція за вакцинацію” та ряд профільних громадських орагнізацій звертається до органів місцевої влади та освітян м. Чернігова, а також до всіх небайдужих громадян із наступною заявою.

Заява про неприпустимість сприяння в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломако протиправним діям, які створюють загрозу здоров’ю та життю учасників освітнього процесу

Громадська спілка “Коаліція за вакцинацію”, яка об’єднує майже 80 організацій, висловлює глибоке занепокоєння заявою в.о. міського голови Чернігова Олександра Ломако щодо допуску до очного навчання усіх дітей, незалежно від наявності довідки про обов’язкові щеплення. Ці висловлювання суперечать чинному законодавству України, сприяють антивакцинальним настроям та підривають зусилля нашої країни у протидії інфекційним захворювання, чим створюють додаткові ризики для громадського здоров’я. 

Починаючи з 10 вересня 2024 року, в інформаційному просторі м.Чернігів шириться публічна заява пана Ломако, в якій він закликав директорів шкіл та викладачів ігнорувати законні вимоги щодо недопуску невакцинованих дітей до організованих колективів. (джерело – телеграм-канал Олександр Ломако, Офіційно про Чернігів) 

Ці висловлювання суперечать засадам Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III, а саме ст. 15, яка регламентує, що невакциновані діти не можуть відвідувати виховні, навчальні, оздоровчі та інші дитячі заклади, за винятком тих, хто має медичні протипоказання до вакцинації.

Обов’язок закладів також регламентований цим Законом. Відповідно до ст. 11 Закону, організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів, а також організація та проведення медичних оглядів і обстежень, профілактичних щеплень, гігієнічного виховання та навчання громадян, у межах встановлених законом повноважень покладаються на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, органи державної санітарно-епідеміологічної служби, заклади охорони здоров’я, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності.

Відповідно до п.4 Порядку здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 31, медичне обслуговування учнів включає організацію проведення профілактичних щеплень згідно з їх календарем після лікарського огляду. 

Відповідно до п.8 Порядку, медичний працівник, що працює у закладі освіти та входить до штату закладу освіти або відповідного закладу охорони здоров’я, в тому числі: здійснює контроль за своєчасністю проходження учнем профілактичного медичного огляду та вакцинації, а також інформує із зазначених питань батьків або інших законних представників.

Окрім того, в межах заходів щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Україні, рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (Протокол засідання від 17.06.2024 року) обласним та Київській міській військовим адміністраціям та центрам контролю та профілактики хвороб  доручено забезпечити дотримання порядку зарахування дітей до закладів освіти за умови наявності довідки закладу охорони здоров’я, яка видана на підставі даних медичного огляду дитини, за відсутності медичних протипоказань для її перебування у цьому закладі та наявності обов’язкової форми первинної документації № 086/о «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого) із зазначенням дати, дози, серії і назви лікарських засобів, якими проведені щеплення, відповідно до вимог наказу МОЗ від 25 липня 2023 р. №1351» «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку», зареєстрованого в Мін’юсті 26 вересня 2023 р. за №1682/40738, та відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

На важливості вакцинації учасників освітнього процесу як частини забезпечення якісної освіти для кожної дитини напередодні цього навчального року також наголосили у спільній заяві МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ.

Таким чином, необхідність наявності профілактичних щеплень у дітей, які відвідують навчальні заклади, та роль самих закладів у дотриманні цих норм, чітко визначені законодавством України, постанові Верховного суду України від 17.04.2019 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/81652333), висновкам Європейського суду з прав людини

Вакцинація забезпечує не лише індивідуальний захист особі, яка її отримала, але й може забезпечити захист особам, які в силу тих чи інших причин не можуть бути вакциновані. Такий захист досягається за рахунок колективного імунітету, що дозволяє забезпечити виконання гарантованих Конституцією прав, а саме, статті 3 та статті 27. Тим самим забезпечується принцип справедливості. Охоплення вакцинацією в Україні проти інфекцій, спалахи яких можна запобігти через колективний імунітет (наприклад, кору) не досягли необхідних показників. 

Війна, розв’язана російською федерацією, посилює важливість вакцинації проти інфекційних хвороб. Адже в умовах війни значно зростає не лише ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, але й ускладнюється надання допомоги таким хворим. Наразі в Україні відмічається суттєве зростання захворюваності на кашлюк, кір, правець у порівнянні з попередніми роками. Чернігівська область серед тих, хто страждає від атак ворога, тому наявність профілактичних щеплень може попередити спалахи, госпіталізацію та врятувати життя. 

Школа та колективи, в яких навчаються діти, повинні бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу, що гарантовано статтею 53 та статтею 55 Законом України “Про освіту”. Навчання в Україні і без того систематично переривається під час повітряних тривог. Не потрібно, щоб зростання захворюваності та вимушені карантинні заходи ставали додатковими причинами для цього. 

Наголошуємо, що батьки мають право обирати одну із визначених форм здобуття їх дитиною освіти, але держава, з метою дотримання прав дитини на освіту та забезпечення безпеки та здоров’я всіх дітей, встановлює певні правила для реалізації такого права. Завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей, інтересам суспільства в питаннях забезпечення безпеки здоров’я всього населення.

Громадська спілка “Коаліція за вакцинацію” наголошує на важливості дотримання Конституції України, Законів, норм та правил, що визначені в Україні, що спрямовані на охорону здоров’я та забезпечення належного захисту дітей від вакцинокерованих інфекцій. 

Ми вважаємо абсолютно неприйнятним, коли в той час, як демократичні країни  світу надають допомогу нашій державі в протидії агресії російської федерації, в Україні окремі посадовці дозволяють собі посилювати загрози для національної безпеки, ігнорувати науково та нормативно обґрунтовані підходи до попередження спалахів інфекційних хвороб, ставити під загрозу здоров’я та життя громадян.

Ми вимагаємо, аби в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако публічно пояснив свої дії та негайно припинив будь-яке сприяння поширенню антивакцинальних настроїв, дотримувався Конституції та Законів України. Відповідальність за можливі спалахи інфекційних захворювань чи хвороби у окремої дитини, що можуть призвести до смерті дітей, прямо лежить на тих чиновниках, які своїми рішеннями підштовхують людей до відмови від вакцинації.

Переконані, що здоров’я та життя дітей є найвищою цінністю для нашого суспільства, і ми не допустимо, щоб популістичні заяви та політичні амбіції ставали на шляху захисту їхнього майбутнього.

Закликаємо місцеву владу та освітян в жодному разі не відсторонюватися від забезпечення безпечного середовища, не перекладати відповідальність на медиків, а, навпаки, об’єднувати зусилля для його розбудови. Саме ви можете допомогти батькам отримати важливу інформацію про щеплення, яких не вистачає їхній дитині, та про те, як і де надолужити графік щеплень, інформацію про профілактику інфекційних захворювань.

Громадські організації які підтримали заяву:

  1. ГС “Коаліція за вакцинацію” в особі виконавчого директора Бадікова Тимофія Олександровича
  2. ГО  “Батьки за вакцинацію” в особі Голови правління Лапія Федора Івановича
  3. ГО “Українська Академія Педіатричних Спеціальностей” в особі Голови правління Маменко Марини Євгеніївни
  4. ГО “Всеукраїнська асоціація дитячої імунології” в особі Виконавчого директора Степановського Юрія Степановича
  5. ГС  “Академія Сімейної Медицини України” в особі Голови організації Куленіча Ореста Геннадійовича
  6. Громадська організація”Всеукраїнська асоціація фахівців з громадського здоров’я” в особі Голови організації Савчука Руслана Миколайовича
  7. ГО “Платформа здоров’я” в особі Члена Правління, лікаря, к.мед.н. Стойки Отто Олександровича
  8. БФ «Пацієнти України», виконавча директорка Інна Іваненко
  9. ГО «Епіпросвіта» , голова Нія Нікель
  10. ГО «Афіна. Жінки проти раку», заступник голови Вікторія Романюк
  11. ГО «Всеукраїнська асоціація кришталевих людей», голова Любов Петрова
  12. ГО «Хвороба Вільсона-Коновалова”, голова правління Тетяна Зінченко
  13. БФП «Крапля крові», директор Іван Зеленський
  14. БФ «280 днів», директорка Алеся Азарова
  15. ГО «Ранні пташки», голова Олександра Балясна
  16. ГО «Діа-дзен», представниця Юлія Кукліна
  17. ГО «Бригантина», голова Лариса Рибченко
  18. БФ «Сестри Даліли», ГО «Асоціація Рідкісного захворювання України-Легенева гіпертензія», представник Андрій Гулей
  19. БО «Фонд допомоги людям, які хворіють на розсіяний(множинний) склероз «99 ПРОБЛЕМС», представник Антон Кулагін

Джерело: https://vaccine.org.ua/

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button