Суспільство

У громаді на Чернігівщині завдяки шкільному бюджету участі реалізовано безліч проєктів (Фото)

Корюківська громада завжди була і залишається активною, особливо легка на підйом тут молодь. Тому завдяки ініціативі «Шкільний бюджету участі» та небайдужим учням вдалося реалізувати чимало проєктів, мета яких – зробити перебування школярів у навчальних закладах більш комфортним і сучасним.

На Чернігівщині Корюківська громада стала першою, де був запроваджений шкільний бюджет участі. Відбулося це у 2021 році, до широкої війни.

«Реалізації цього проєкту передувала взаємодія з нашим мером, начальником відділу освіти, депутатами, педагогами, школярами. Ми розповідали, що таке шкільний бюджет участі та для чого він потрібен. І всі загорілися бажанням, щоб його впровадити. Також у нашій громаді активно працює програма «DOBRE», яка підтримала інформаційну кампанію. Зрозуміло, що відбулися потрібні навчання і проєкт було запущено. У 2021 році школи отримали по п’ять тисяч гривень на реалізацію учнівських проєктів, які могли подавати учні від 5-го по 11-й клас. А потім однолітки голосували за ці ідеї.

У 2022 році, певна річ, проєкту не було. А в 2023 році він відновився, і сума на його реалізацію була збільшена», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Володимир Онищук, директор Корюківського молодіжного центру «КУБ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я ще музику не слухав. Я дуже хочу»: уродженець Городні Сергій Смирнов понад два роки пробув у російському полоні

У 2023 році учні з десяти шкіл підготували та подали 27 проєктів. Вартість кожного проєкту не мала перевищувати 10 тисяч гривень. Шляхом голосування відібрано десять найцікавіших — по одному з кожної школи. У дитячому волевиявленні онлайн та офлайн взяли участь 1037 школярів.

У 2024 році були реалізовані такі дитячі ідеї:

— міський ліцей №1 – встановили дзеркала над умивальниками;

— міський ліцей №2 – придбали мультимедійний проєктор для зручного навчання;

— міський ліцей №3 – створили молодіжний хаб;

— Олександрівський ліцей – облаштували територію біля школи;

— Забарівська гімназія – встановили дві паркові лавки біля ігрового майданчика;

— Наумівський ліцей – придбали спортивний інвентар для гри у волейбол;

— Прибинська гімназія – придбали стіл і нейроскакалки для занять спортом та активного відпочинку;

— Перелюбський ліцей – облаштували простір для читання та спілкування;

— Сядринський ліцей – придбали спортобладнання: гімнастичні лави та стійки для стрибків у висоту;

— Савинківський ліцей – придбали крісла-груші та два дивани-лавки.

«Восени, в жовтні, стартує новий сезон бюджету участі. Буде співфінансування програми «DOBRE» та міського бюджету. Відповідно, думаю, що сума на реалізацію проєктів буде більшою, ніж минулого разу.

Діти радіють, щасливі, що їхні ідеї втілюють у життя», – сказав Володимир Онищук.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Корюківський молодіжний центр «КУБ

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button