Суспільство

Став студентом у 94 роки: в Чернігові користується популярністю Університет третього віку

Народну мудрість «Вік живи – вік учись» узяли на озброєння в Чернігові. Адже вже не перший рік тут успішно функціонує Університет третього віку для студентів старших за 60 років.

Ініціатива триває з 2011 року та користується популярністю серед людей старшого віку. До того ж щороку створюють нові факультети, щоб студентам було дійсно цікаво.

«Цьогоріч наші студенти вивчатимуть українську мову, українознавство, англійську мову. Буде новий факультет – основи християнської етики, це ми такий факультет цього року запровадили. І найпопулярніший наш факультет – це мобільна грамотність, ми його ще називаємо «Пенсіонер у сучасному соціумі». На групових заняттях у межах цього факультету наші студенти вивчають, як користуватися смартфонами чи планшетами, у кого вони є. Починаючи від того, як увімкнути їх, і до користування соціальними мережами, зокрема Facebook, й іншими додатками, які наших людей цікавлять. Ми навіть уже створили спільноту в Viber, де пишемо розклад для студентів. Це значно покращує нашу комунікацію з ними, бо не треба вже всіх обдзвонювати. Наприклад, ми написали оголошення, а студенти лайкають його, ми бачимо, що вони прочитали і хто прочитав. Також наші студенти реєструються в Facebook, а ми спостерігаємо, як вони діляться публікаціями. Ще вони щодня зичать нам доброго ранку через месенджери», – в коментарі для ЧЕЛАЙН розповіла Любов Ігнатікова, завідувачка відділення денного перебування Чернігівського міського територіального центру.

Та не віртуальним спілкуванням єдиним! Пенсіонерів також навчають важливих навичок, що стають у пригоді в повсякденному житті. Зокрема, на заняття запрошують представників банку, які навчають оплачувати комунальні платежі в смартфоні. А ще студентам розповідають, як передати показання лічильників газу чи води.

Щороку набір студентів відбувається восени. І від жовтня до травня вони навчаються. Потім настають літні канікули, після яких стартує новий набір.

Далі – цікава інформація про студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Король іграшкового царства: Сергій Коноваленко з Добрянки – володар унікальної колекції

«Найстаршим студентом минулого навчального року в нас був 94-річний чоловік, наш отримувач соціальних послуг. Йому діти цьогоріч подарували смартфон, то він і прийшов до нас, аби навчитися ним користуватися.

Але ми його вже більше індивідуально навчали, хоча заняття в нас – групові. Індивідуально, бо в чоловіка проблеми зі слухом. Він відходив 15 занять і вже користується смартфоном. Щоправда, носить його ще в коробці, як йому подарували. І щоразу, як приходив, діставав смартфон із коробки.

А взагалі студенти в нас різні: і 60-річні і ті, кому за 80. Загалом середній вік становить 75 років», – розповіла Любов Ігнатікова.

Окрім факультету мобільної грамотності, дуже популярний психологічний факультет.

«Ми розуміємо, що психологічний стан людей зараз потребує підтримки. І в нашому штаті територіального центру є психолог, яка й веде цей факультет. І на цьому факультеті зазвичай, окрім вивчення загальних знань, організовують невеличкі факультативи – групи підтримки за різним напрямами, наприклад для людей, які втратили своїх близьких чи родичів на війні, які мають рідних у ЗСУ. Психологічний факультет відвідує багато людей, десь зо 30», – повідомила Любов Ігнатікова.

До речі, торік навчання пройшли 120 осіб.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button