Суспільство (відео)

Ціна на картоплю зросла вдвічі, а на капусту – вчетверо: в Чернігові за рік значно зросли ціни на овочі (Відео)

Цієї осені українці відзначили помітне підвищення цін на овочі. Ціна на картоплю, порівняно з минулим роком, зросла вдвічі, а на капусту – майже в чотири рази. Таку тенденцію зростання цін спостерігають продавці на центральному ринку в Чернігові. Причиною зростання цін називають неврожай через посушливу погоду.

«Виросли. Капуста по 30-40 грн за кілограм. Вона не вродила. Раніше в мене було її дуже багато. А зараз он маленький качанчик. Капуста не вродила.

Картопля не вродила. В мене навіть на продаж її нема, тільки для себе. Перець цього року прекрасний. Коштує 50 і 70 за кілограм. Цибуля – 50 грн за кг. Огірок – 70 за кілограм»,- Наталія Ворошило, продавчиня.

«Картоплі дуже мало. Вона то наче і є, але її мало. Біла взагалі не вродила.

Картопля тільки в ціні, тому що не понасаджували фермери, викопати не можуть через те, що засуха. Більше перейшли на зернові культури»,- Галина Столинець, продавчиня.

Загалом ціна на картоплю становить 20-25 грн/кг, але якщо пройтися, то можна знайти картоплю і по 10 грн.

«Картоплі менше, а так усього іншого вистачає. Хороший урожай.

У мене стоїть на місці. Я не підіймаю ціну»,- Варвара Степаненко, продавчиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині підліток травмувався під час збирання картоплі комбайном

Зросли ціни на осінь і на сезонні літні овочі. До прикладу, домашні огірки наразі можна придбати на базарі по 70 – 120 грн/кг, завезені трішки дешевше – ціни стартують від 55 грн. Домашні помідори обійдуться у 80-100 грн за кілограм, ціни на завезені стартують від 45 грн. За кілограм кабачків треба сплатити в середньому 40 грн, за баклажани – 50 грн. Подорожчала, порівняно з минулим роком, через неврожай і морква, яблука теж не в усіх гарно вродили, тому ціни й різні.

«Ми не користуємося хімією, не бризкаємо. Раз пропололи, другий, третій, четвертий. Як кажуть, сапку взяв і пішов.

Яблука дорожчі. Торік ми продавали по 10, 20 – найдорожче було яблуко. Огірок так само був»,- Галина Столинець, продавчиня.

«Цього року яблука кращі, аніж торік були. Цього року нема тільки слив, вишень мало було, абрикосів»,- Варвара Степаненко, продавчиня.

«Якщо торік моркви було вдосталь, вона вродила, то весною ми її в мішках просто викинули. Не пішла, навіть не попродали, хоч і дешево ми віддавали – по 10 грн, не було запиту. То цього року третя частина того року»,- Галина Столинець, продавчиня.

Згідно з дослідженням Мінфіну, ціни на овочі та фрукти зросли, порівняно з серпнем, на 0,12%. Проте за прогнозами, ціни на ці продукти харчування можуть ще зростати. Зокрема ж подорожчання овочів в Україні пов’язане безпосередньо з погодними умовами, дефіцитом і зростанням попиту, оскільки наразі містяни скуповують продукти на зиму.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button