Суспільство (відео)

Нові тарифи на теплопостачання в Чернігові – скільки насправді коштує тепло (Відео)

1 598 гривень за 1 Гкал тепла для побутових споживачів та понад 4 тисячі гривень для категорій «бюджет», «релігія» та «інше» – такі тарифи на теплову енергію затвердили під час виконкому Чернігівської міської ради 30 листопада 2023 року для абонентів, яких обслуговує Чернігівська ТЕЦ.

«Пропонуються до встановлення такі тарифи на теплову енергію та на послуги з її постачання для споживачів, які знаходяться в зоні обслуговування КП «Чернігівська ТЕЦ»: тариф для населення становить 1598 гривень із ПДВ, для застосування.

Тариф для категорії «бюджет» – 4 572 за 1 Гкал з ПДВ, відповідно, тариф для категорії «інші» – 4 526 гривень, і «релігія» – 4 446 гривень з ПДВ ЗА 1 Гкал»,- Олексій Щербина – голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україну доставили вакцину, адаптовану для захисту проти COVID-штаму «Омікрон»

Отже, зважаючи на рішення виконкому, маємо отакі тарифи для населення станом на опалювальний сезон 2023-24 років:

  • Тариф на послуги з постачання теплової енергії (простіше кажучи, централізоване опалення) – 1 598 гривень 94 копійки за Гкал (з ПДВ)
  • Тариф на послуги з постачання гарячої води (централізоване постачання гарячої води з рушникосушарками) – 90 гривень 08 копійок за 1 м3 (з ПДВ)
  • Тариф на послуги з постачання гарячої води (централізоване постачання гарячої води без рушникосушарок) – 88 гривень 11 копійок за 1 м3 (з ПДВ)

Здавалося б, перейматися нема про що – для населення тарифи залишають на рівні відносно комфортних, довоєнних. Утім, є величезне «але» – це не фактичні тарифи, які наразі діють для абонентів Чернігівської ТЕЦ, а ті, які штучно утримуються державою шляхом відшкодування коштів із бюджету країни, в межах дії мораторію на підвищення цін на газ і тепло, підписаного Президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2022 року. Законом передбачається, що мораторій діятиме протягом дії воєнного стану в Україні та ще шість місяців після його завершення.

Під час виконкому Чернігівської міської ради, що відбувся 30 листопада 2023 року, були затверджені фактичні тарифи на тепло для чернігівців, які вполовину вищі за озвучені.

«Економічно обґрунтований тариф – 2942 гривні. Тобто населення сплачуватиме вдвічі менше, ніж наразі є економічно обґрунтований тариф»,- Олексій Щербина — голова правління АТ «Облтеплокомуненерго».

Ті самі «економічно обґрунтовані» тарифи для чернігівців на тепло є такими:

  • Тариф на теплову енергію – 2 452 гривні 32 копійки/Гкал (без ПДВ)
  • Тариф на транспортування теплової енергії – 1 019 гривень 75 копійок/Гкал (без ПДВ);
  • Тариф на постачання теплової енергії – 10 гривень 13 копійок/Гкал (без ПДВ)
  • Тариф на послугу з постачання теплової енергії – 2 942 гривні 78 копійок/Гкал (з ПДВ)
  • Тариф на послугу з постачання гарячої води – 145 гривень 55 копійок за 1 м3 (з ПДВ)

І це саме та ціна на послуги з теплопостачання, яку чернігівцям доведеться платити через шість місяців після нашої Перемоги. Не варто містянам забувати і про те, що озвучені раніше, доволі дороговартісні, тарифи для підприємців будуть закладені у вартість вироблених ними товарів, що фактично значно вплине на ціноутворення відповідних товарів на ринку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button