Війна

Чипи з США наводили ракету РФ, яка вбила дитину під час атаки на драмтеатр Чернігова

Російська крилата ракета «Іскандер-К», яка 19 серпня 2023 року вдарила по центру Чернігова і вбила 7 людей, зокрема 6-річну дівчинку, містила у навігаційній системі мікросхеми з США.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Дослідник з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Висікан знайшов модуль навігаційної системи SN-99 ракети «Іскандер» на площі біля театру у Чернігові, куди вдарила ракета. Він містив компоненти, виготовлені чотирма західними компаніями. Навігаційна система SN-99, що є «мозком» ракети, з’єднала її із супутниками та направила на місто.

Маркування на двигуні ракети й деяких компонентах показало, що її зібрали не раніше березня 2023 року — більше ніж через рік після того, як США та їхні союзники ввели експортні обмеження, які забороняють постачання технологій до Росії, щоб послабити її оборонну промисловість.

Ці обмеження зробили незаконними поставки західних напівпровідників до Росії, якщо вони могли бути використані у військових цілях, навіть якщо їх виробили в Китаї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо про трьох загиблих: Чаус розказав подробиці атаки на прикордоння (Фото)

«Ця ракета була нова», — говорить Висікан. «Вона мала компоненти, що дозволяли їй з’єднуватися з супутником, а це означало лише одне: вона була більш смертоносною».

Один із уламків, що вцілів після вибуху, був металевою платою зеленого кольору, покритою чипами. Шрифт, вигравіюваний на двох напівпровідниках, вказував, що це були чипи, вироблені компанією Silicon Laboratories Inc, що базується в Остіні (США).

Номери на чипах показали, що їх виготовили на третьому тижні січня і на першому тижні березня 2022 року.

Оскільки проходить кілька місяців, поки напівпровідники пройдуть через глобальний ланцюг постачання, це свідчить про те, що Росія, ймовірно, імпортувала їх після запровадження західних експортних обмежень, пише агентство.

Інші навігаційні компоненти, знайдені серед чернігівських уламків, були виготовлені американським виробником мікросхем Analog Devices, німецькою Infineon Technologies та американською компанією Integrated Silicon Solution Inc з китайським капіталом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button