Суспільство

Чотири унікальні види осетрових у Сеймі та Десні – під загрозою скорочення: наслідки забруднення річок 

Через забруднення річок Сейму та Десни виникає серйозне занепокоєння, оскільки постраждали не лише місцеві громади, але й біорізноманіття всієї річкової екосистеми. 

Експерти WWF-Україна фіксують загибель червонокнижних осетрових видів риб, які мало не дивом збереглися у водоймах цих річок.

Зокрема, було зафіксовано загибель особин стерляді — представника осетрових, що знаходиться на межі зникнення в Україні. 

Є великий ризик, що через забруднення незначні популяції осетрових у Десні опинилися під загрозою скорочення. Якщо ситуація не зміниться, це може мати катастрофічні наслідки для цього унікального виду риб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові сталася аварія: водій із травмами доправлений до лікарні

Повідомляється, що причиною забруднення річок Сейм і Десна є скидання відходів цукровим заводом у російському місті тьоткіно, що на курщині. Забруднення органічними речовинами призвело до зниження рівня кисню у водоймі та, відповідно, до мору риби. 

Зазначимо, з 26 видів осетрових, що існують у світі, в наших водах історично водилися шість: білуга звичайна, осетер руський, севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, осетер атлантичний та осетер шип. На жаль, двоє останніх офіційно визнані зниклими на території України через браконьєрство, руйнування природних місць нересту та будівництво гребель. Інші чотири види хоч і збереглися, але перебувають на межі зникнення.

Джерело: https://wwf.ua

Фото: Сергій Жук начальник Державної екологічної інспекції у Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button