Суспільство

На зустріч із кажанами: в Мезинському національному природному парку пропонують нову екскурсію

Еколого-просвітницька робота – на чільному місці в Мезинському національному природному парку. А цьогоріч узагалі вирішили втілити в життя нову ідею: влаштувати організовані екскурсії в печери та місця зимівлі кажанів. До того ж цьогоріч це дуже символічно, бо з 24 по 31 жовтня триває тиждень кажанів, до речі, напередодні Геловіну.

Тож тиждень науковці присвятили інформуванню про дрібних ссавців – кажанів.

«Оскільки ми маємо базу, то розповідаємо про цих тварин на екологічних заняттях. До того ж, вирішили це робити в поєднанні з екскурсією в природу. Тим паче нині – осінні канікули в школах, тож подорожі до лісу, до печер, де кажани зупиняються на зимівлю і де ми можемо побачити їх наживо, доволі актуальні.

Екскурсія в природу та осінній лекторій відбуватимуться на екологічній стежці «Рихлівська дача» біля печерного комплексу Миколаївського монастиря До того ж, цього року ми спостерігаємо дуже таку красиву, яскраву золоту осінь, тому прогулянка осіннім лісом і безпосередній контакт із дикими тваринами мають бути актуальними.

Між тим, наразі заявок на такі екскурсії не було. Ймовірно, через те, що це нова ініціатива та перша спроба. Але влітку ми успішно реалізовували програми для дітей, для Понорницької громади. Сподіваємося, можливо, хтось відгукнеться і приїде на осінніх канікулах, зокрема й на цю програму також», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Алла Наливайко, фахівець Мезинського парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині водій автівки на смерть збив жінку та втік із місця аварії

Водночас із наближенням холодів кажани починають шукати собі місце для зимівлі. І саме зима є найтяжчим періодом у їхньому житті. Зазвичай печери, покинуті штольні, а також житлові будинки є місцями їх зимівлі. Тож якщо раптом люди виявлять кажана на своєму балконі чи горищі, не варто панікувати та шкодити тваринкам.

«Наприклад, у Харкові є центр реабілітації кажанів. Тож його працівники закликають приносити віднайдених кажанів до них на зимівлю. У нас такого центру немає. Але, дійсно, так може статися, що на горішніх поверхах, можна зустріти кажанів. Бо в міському середовищі вони також зустрічаються. Наприклад, ми живемо в селі Деснянське і точно знаємо, що в нашому великому будинку на даху живуть кажани. Також вони живуть на горищі в школі та на горищах у багатоповерхівках.  

Тому якщо кажан вивалився, краще за все, звісно, повернути його в місце існування, щоб він далі міг нормально, спокійно там зимувати

Нині я подекуди бачила, що кажани ще вилітали. Але оскільки в нашій місцевості немає реабілітаційного центру для кажанів, то можна в домашніх умовах обладнувати невеликі ящички, в які можна покласти кажанів, аби вони перезимували у відповідних прохолодних умовах. До прикладу, ящичок можна поставити на тому ж утепленому балконі», – зауважує Алла Наливайко.

І щодо згаданої екскурсії. Як зазначає Алла Наливайко, нині в Мезинському національному природному парку відбувається доволі багатохаотичних, самостійних екскурсій. Але це не настільки цікаво, як із фахівцем, який знає всі доріжки та може цікаво розповісти про парк, кажанів і не тільки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Мезинський національний природний парк

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button