Суспільство

Зимові гриби: чернігівський еколог розповів, чи можна їсти гливи

Багато жителів Чернігівщини люблять збирати гриби. І трапляється, що люди хизуються фотографіями з грибами в соцмережах навіть узимку, коли температура на вулиці плюсова і не типово зимова.

У таких випадках здебільшого йдеться про гриби гливи. Що це за гриби та чи можна їх їсти, дізнавалися в чернігівського еколога Юрія Карпенка.

Він каже, що назва «зимові» трішки оманлива, бо насправді це пізньоосінні гриби.

«Гливи – їстівні. Вони зростають на тополях, осиках. Зимові, бо за низьких температур можуть продовжувати рости. Але все одно плодові тіла формуються за позитивних температур. Тобто якщо температура біля нуля або трошки вища за нуль, то глива росте. Якщо ж мороз великий, наприклад 5 чи 10 градусів, то глива рости не буде. І взагалі більшість наших грибів з’являється, коли є коливання температур.

Є випадки, коли кажуть про пізні опеньки. Можливо, ці маленькі опеньки ще восени з’явилися, але пізніше почали розвиватися під час плюсових температур. Можливо, десь хтось знаходить пізні лисички. Але переважно так звані зимові гриби – це гливи», – зазначив Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Мезинському парку в сезон холодів підгодовують диких тварин (Фото)

За його словами, гливи широко культивуються, вони невибагливі, їх можна вирощувати в умовах присадибних ділянок, у погребах. Головне, щоб температура була плюсова.

«Я свого часу пробував вирощувати гливи – цікаво виходило, росли лопаті гливи. І з однієї локації можна отримати до кількох кілограмів грибів. Вони їстівні, але на любителя. Є корисними для людини як джерело вітамінів, мікроелементів. Але їх засвоєння відбувається складно, бо вони містять хітин. А хітинові оболонки в організмі людини засвоюються тільки шляхом подрібнення. Тобто, що дрібніше ці гриби пошинкуєте, то легше ваш організм сприйме ці гриби. Наші люди знають про такі властивості», – сказав Юрій Карпенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button