На Чернігівщині виробляють крафтові грибні джерки
Родина Карпенків із села Слобода на Чернігівщині сама вирощує гриби та сама ж переробляє їх на незвичайні продукти – грибні джерки, які виготовляються за унікальною технологією.
Вирощувати гриби жінка мріяла ще з 1990-х років. За її словами, тоді вона і не уявляла, що сировину можна отримати штучно. Згодом, прочитала багато літератури й почала експериментувати.
«Переробляти хотілось на такий продукт, якого нема в продажі. Не хотілося консервувати, не хотілося сушити. Ми вирішили, що ми будемо в’ялити», – розповіла пані Ірина.
Так з’явилися гребні джерки з гливи – крафтовий, смачний і корисний продукт. Ірина розробила унікальну технологію тривалого зберігання снеків без використання консервантів.
«Джерки в перекладі з англійської – це в’ялені шматочки м’яса. Грибні джерки – це, дослівно, грибне в’ялене м’ясо. Коли смакуєш цей продукт, він дійсно нагадує м’ясо за волокнистістю та навіть смаком», – наголошує Ірина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зникаючий вид: на Чернігівщині можна зустріти незвичайного птаха
Спочатку виготовляли класичні снеки, в яких присутні лише сіль та перець. Згодом з’явилася продукція з кунжутом, хріном, імбиром та часником. Нещодавно розробили нові смаки: гірчично-медовий та вершковий.
«Для виробництва джерків ми беремо тільки шляпки грибів, і в нас залишаються ніжки. З них ми робимо приправу з грибів і грибний порошок, а ще – хочемо перейти на виробництво грибних крекерів», – розповідає жінка.
Оскільки попит росте, а грибів свіжих не вистачає, родина Карпенків вирішила додавати камери й вирощувати грибів ще більше, а також звернулася за допомогою і до місцевих мешканців, щоб збільшити обсяг продукції.
Селянам видають безкоштовно посадковий матеріал, навчають та консультують їх, а потім закуповують свіжі гриби. Таким чином підприємство отримує екологічну продукцію, а селяни – можливість заробити гроші.
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv
Джерело: Аграрії разом