Краса та здоров'я

Оптимісти живуть довше: 5 факторів, які покращать ваше здоров’я

Всі хочуть бути здоровими і прожити довге й щасливе життя. Є кілька основних факторів, що впливають на здоров’я. Їх і варто враховувати в першу чергу.

  1. Світогляд. Оптимістичне ставлення до життя, вміння філософськи сприймати події, зберігати спокій і врівноваженість, активна життєва позиція і любов до ближнього — всі ці якості є обов’язковими умовами міцного здоров’я. Численні дослідження довели, що від нашого емоційного настрою залежить стан усього організму.
  2. Спосіб життя. Це дуже важливий фактор, що впливає на здоров’я і якість життя. Наше тіло створене природою для руху, тому малорухливий спосіб життя шкодить здоров’ю: з’являється зайва вага і біль у спині, порушується кровообіг, м’язи втрачають тонус, відбувається опущення внутрішніх органів. Як наслідок — загальне погане самопочуття і виникнення хронічних захворювань. Ходьба, біг, зарядка, танці, йога — це маленький список способів поліпшити якість свого життя завдяки руху.
  3. Місце, у якому ви проживаєте життя. На цей фактор не всі можуть впливати, наприклад, змінювати місто або країну для проживання, але потрібно намагатися ефективно розпоряджатися природними ресурсами місцевості, де мешкає людина. Живучи в галасливому мегаполісі, варто знаходити час для регулярних поїздок за місто, на природу і щодня гуляти в найближчому парку. Ковток свіжого повітря часто ефективніший за будь-які пігулки від головного болю чи безсоння.
  4. Правильне харчування. Тут не йтиметься про «популярні дієти». Повірте, якщо ви дотримуєтеся перших трьох пунктів, зазначених вище, ви вже практично на 100% захистили себе від проблем із зайвою вагою. Для здоров’я ж, «правильне харчування» означає: споживати різноманітне. Однак, перестороги все ж є. Не їжте за 3 години до сну, не переїдайте, вживайте в основному сезонні овочі і фрукти, які ростуть у вашій місцевості. Чим більше на вашому столі овочів і фруктів у свіжому вигляді, тим краще, адже під час термообробки велика частина вітамінів втрачається. Забудьте про «джанк фуді»: консерви, чіпси, сухарики, «швидкі супи» і все, що нескінченно довго зберігається і має в своєму складі цілий список консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку, стабілізаторів та іншої «хімії». Просто зрозумійте — це НЕ ЇЖА для людини.

Окремо потрібно сказати про напої. Головний — це чиста вода. Не економте на якісній воді. Або фільтруйте воду, або купуйте вже очищену. Людина на 90% складається з води. Пити від 1 до 2 літрів чистої води щодня — важливе правило для гарного здоров’я. Чай, кава, компот, сік і т.д. — це не вода, тому замінити склянку води вранці чаєм або кавою — помилка. Організму потрібно «вмитися»! Ви ж не приймаєте вранці душ з солодкого чаю? Тільки вода допомагає повноцінно очистити організм зсередини, «включити» обмін речовин вранці. Ну а що стосується улюблених усім чаю і кави, то трав’яні запашні чаї куди кращі за кофеїновмісні напої. В цілому, правильне харчування є дуже важливим фактором, що впливає на здоров’я людини.

  1. Загартовування. Організму потрібні навантаження і стреси щоб ставати сильнішими і витривалішими. Перепад температур, фізичні навантаження — все це гартує не лише наше тіло, а й дух. Організм «запам’ятовує» позитивний досвід стресу і це дуже гарно позначається на майбутніх переживаннях. Простий приклад, якщо ви щодня обливаєтеся холодною водою, то потрапивши під дощ в холодну погоду і промочивши ноги, навряд чи маєте шанс застудитися. А що стосується нервової системи, то загартованих людей складно «вивести з себе», вони менше переживають і непокояться через дрібниці, їм простіше зберігати душевну рівновагу. А головне, загартовування — це прояв сили волі. Саме цієї сили часто так не вистачає, щоб довести розпочате до кінця.

Автор Олександр Лень.

Ще статті по темі

Back to top button