Вплив нітратів на людський організм
Загальновідомо, що одним з проявів несприятливого впливу діяльності людини на навколишнє середовище є його забруднення нітратами. Це є наслідком інтенсифікації сучасного сільського господарства, недосконалості очисних споруд великих населених пунктів, порушенням технології зберігання та використання азотовмісних мінеральних добрив, забруднення атмосферного повітря тощо.
Зростання вмісту нітритів та нітратів у воді, повітрі і біосистемах в цілому призводить до збільшення надходження їх в організм людини, а відтоді і до виникнення захворювань, обумовлених токсичною дією нітратів і їх метаболітів.
Про це ЧЕline повідомили в головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області.
Нітрати, солі азотної кислоти — дуже поширені у природі речовини. Вони містяться у ґрунті, воді, входять до хімічного складу рослин, є продуктами обміну речовин в організмі людей і тварин, без них неможливе саме життя.
Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Жоден інший з побічних чинників, що з’являється у природі, не пов’язаний так тісно з життєдіяльністю людей.
Проблема нітратів має два аспекти, які хоча й взаємопов’язані, проте й характеризуються цілою низкою особливостей. Це аспект нітратів питної води та аспект нітратів, що містяться в харчових продуктах, 80-85% нітратів поступають в організм людини з продуктами рослинництва.
Продукти харчування містять величезну кількість біологічно активних речовин. До них належать речовини, що характеризують харчову цінність продуктів: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, а також різні хімічні забруднювачі: пестициди, токсичні елементи, нітрати, нітросполуки. Їх концентрації можуть коливатися: від концентрацій безпечних для людини і до рівнів, що становлять реальну небезпеку її здоров’ю.
Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування незбалансованих за живильними речовинами мінеральних добрив. Неправильне зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт можуть зумовити накопичення в ґрунті, а потім і в продуктах рослинного походження надмірної кількості нітратів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині виявили нові вогнища небезпечних карантинних організмів
Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми гострого отруєння нітратами:
— виражена синюшність шкіри і слизових оболонок (дуже рідко може бути різка блідість);
— різка загальна слабкість, сонливість, (у дітей неспокійна поведінка);
— головокружіння, сильні головні болі, потемніння в очах;
— задишка;
— порушення координації рухів;
— зниження артеріального тиску, збільшення частоти серцевих скорочень;
— у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан.
Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів.
При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.
В організмі людини виникає цілий ряд порушень:
— підвищується концентрація метгемоглобіну крові більше 2%, а це спричинить кисневе голодування органів і тканин;
— можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки і жовчовивідних шляхів;
дистрофічні зміни в серцевому м’язі;
— захворювання і порушення функції нирок;
— порушення зі сторони нервової і серцево-судиної систем;
— нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.
— особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу переривання вагітності і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Крім того, токсична дія нітратів може спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.
Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендуємо:
Не вживати для потреб харчування питну воду із децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів, бюветів, каптажів тощо) невідомих та тих, у воді яких вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/куб.дм), а також, не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні.
Купуючи овочі, необхідно поцікавитися в продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність;
Не купувати овочеву продукцію на стихійних ринках;
З обережністю застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі добрива.
Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а навпаки може призвести до збільшення її токсичності .