Суспільство

Про осінній дощ і вогник щастя: сезонні пріоритети

Літо промайнуло блискавично і непомітно. Як і щороку. Тож спекотні дні з усіма їхніми принадами – з сезонними ягодами, масовими купаннями у відкритих водоймах і засмагою, цього року вже позаду. Як кажуть: далі літо – тільки за гроші.

Проте приводу засмучуватися немає, бо за вікном дійсно чудова пора – осінь, якій також притаманні неповторні особливості.

Звісно, песимісти скажуть, що осінь – похмурий сезон із постійною мрякою, дощами, холодом, багнюкою та короткими світловими днями. Проте за бажання недоліки можна знайти в чому завгодно. Наприклад, влітку багато хто потерпає від спеки і хоче на Північний полюс, а взимку, в сезон хурделиць і морозів, навпаки – до Африки. Весну ж часто критикують за спізніле тепло та різкі перепади температур від мінусових вночі та літніх удень. Та наразі не зовсім про це. А про найближчі майже місяці, тобто осінь.

Нещодавно в сомережі подруга надіслала жартівливу картиночку, що, мовляв, шукаю на осінь компаньйонку для понурих посиденьок і таких же бесід, бо відповідна пора року настала… Зрозуміло, що в кожному жарті доля правди є. Але на проблему треба поглянути глибше. Бо на настрій впливає не лише ситуація за вікном. Люди нудьгують, страждають і плачуть не тільки восени. Скоріше за все, холод і мряка сприяють загостренню вже наявних станів і проблем. Та навіть попри відповідний сезон, сидіти, сумувати і жаліти себе – справа невдячна і нікому не потрібна, собі – насамперед. Звісно, з дитинства знаємо, що постійно радісний настрій – це теж певна ознака… Бо перебувати в повсякчас піднесеному стані неможливо. То що ж робити? Жити, не впадати в крайнощі та дякувати долі за безцінні подарунки долі – кожен новий день.

А щодо настрою, то над ним, як, до речі, над усім у житті, треба працювати, вірніше – самому його собі створювати. І мільйони чи якісь особливі умови для цього не потрібні. Адже щастя не продається. Воно щодня з кожним із нас, просто треба його розгледіти і побачити в простих і звичних речах – запашній вранішній каві, можливості бачити і чути навколишній світ, обіймах близької людини, щирому дружньому спілкуванні та інших приємних речах і справах. Потрібно тільки захотіти побачити все це.

Скажімо, чим не радість – фотосесія на фоні яскравого опалого листя чи прогулянка парком, коли з насолодою вдихаєш приємне осіннє повітря? А яка неповторна пора «бабине літо»! До речі, його нам синоптики обіцяють.

І на саму осінь можна поглянути з іншого кута зору. Приміром, охарактеризувати її не лише як дощову і прохолодну а й назвати золотою, багряною, щедрою, чарівницею. Здавалося б, прості слова, але енергетику в собі різну несуть.

Отак і в житті. Усе залежить від того, що ми бачимо чи хочемо бачити. Бо проблеми були, є і будуть. А от над настроєм і якісним наповненням свого життя треба працювати в будь-яку пору року. І осінь тут зовсім ні до чого. Бо природа не має поганої погоди.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button