Колонка редактора

Про геніїв, відрізане вухо і повій

Частенько нам доводиться чути фрази на кшталт «це геніально», «та ти геній», «це просто геніально». Такими емоційними словами ми розкидаємося в момент захоплення чимось чи кимось. Що ж таке «геніальність» і кого насправді варто вважати «генієм»?

Оксфордський словник психології трактує поняття геніальності як найвищий рівень інтелектуального або творчого функціонування особистості, який реально проявляється у визначних наукових відкриттях або філософських концепціях, технічних або технологічних винаходах, соціальних перетвореннях, створенні художніх творів, що мають віддалені наслідки в багатьох областях культури. Геніальність – це набір здібностей, що визначає появу творців, які мають історичне значення в житті суспільства, засвідчують нову епоху в розвитку культури, науки та науково-технічного прогресу.

І про геніїв. Генії бувають різні! Власне, і саме поняття геніальності – розмите та відносне. Наприклад, Вінсент ван Гог вважається одним із найдорожчих художників світу. Водночас геніальний художник був неабияким диваком і, толерантно кажучи, іноді вчиняв неадекватно.

Кілька тез про ван Гога.

Змолоду хотів стати пастором. Ходив у лахмітті, недоїдав, гроші роздавав біднякам. Але церква відмовилася долучати його до когорти духовенства. Це дуже вдарило по свідомості Вінсента. Він захопився малюванням. Свої роботи нікому не показував через їх дивний стиль.

Художник недоїдає. Хворіє на цингу. Втрачає 10 зубів і фактично ніколи більше в житті не усміхається.

Заможний рідний брат дає Вінсенту щомісячно 200 франків на проживання і фарби для картин. Це солідна сума, на яку тоді цілий місяць могла прожити родина. Але художник витрачає ці гроші на повію. Вони починають жити разом і від повії Вінсент підхоплює гонорею і сифіліс. Страдає від безсоння, запаморочення й епілепсії.

Після сварки з другом відрізає собі лезом частину лівого вуха, завертає його в ганчірку і несе в бордель, де просить повію передати все другу.

Потім художник позичив у друзів револьвер і посеред пшеничного поля вистрелив собі в груди. Весь в крові повертається додому. Спроба самогубства не вдалася. Решту частину життя Вінсента ван Гога виснажують епілептичні напади… І лише після смерті його картини починають називати геніальними. Для розуміння – картина ван Гога «Ваза із 15 соняшниками» оцінюється в 75 мільйонів доларів.

Мораль цієї «байки» проста – все в житті відносне!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button