Колонка редактора

Про проституцію, ядерні заводи та цифровий рай: Україна через 10 років

В усі часи прогнози, передбачення та різноманітні «зазирання» в майбутнє були популярними. Фактично нічого не змінилося. Зараз суспільство теж кайфує від прогнозів. Сучасних ванг і нострадамусів називають футурологами. Ці люди на основі певних наукових знань і власних уявлень передбачають майбутнє. Одним із популярних футурологів сучасності є Юваль Ной Харарі. Його книги читають мільйони людей в усьому світі. Хай би там що було з його заявами, але почитати точно варто.

В Україні теж намагаються йти в ногу з часом і приділяють увагу прогнозуванню та моделюванню. І правильно роблять. Мабуть, ви всі знаєте, що в Україні функціонує Інститут майбутнього. Як на мене, крутий і потрібний аналітичний центр.

Нещодавно Інститут майбутнього видав доволі оригінальну книгу під назвою «Візія України 2030». Звісно, я піддався рекламним заклинанням і став жертвою маркетингового «насилля». Так, я придбав цю книгу і прекрасний осінній вихідний вечір присвятив її прочитанню.

«Візія України 2030» – це своєрідний оптимістичний прогноз майбутнього нашої держави. Над книгою два роки працювали провідні українські експерти з різних сфер. І, на мою суб’єктивну думку, дещо переборщили. Але дай Бог, щоб я помилявся і у 2030 році мене привселюдно змусили з’їсти копію документа, який підтверджує світове лідерство України з виготовлення роботів.

Тенденція, описана в книзі, крута. Зміни дійсно неминучі. Це стовідсотково. Але… За 10 років Україна не стане тим економічно-цифровим раєм, про який пишуть. Хоча автори справедливо використали слово «візія». Тобто «видіння», «бачення», «міраж». Основна теза книги: Україна в 2030 році – мегауспішна діджиталізована держава, центр європейського бізнесу, Мекка інвестицій, економічний гігант та енергетично незалежний гравець європейського ринку. Не буду «умнічати» і просто наведу деякі тези з книги. А ви самі робіть висновки.

Станом на 2030 рік населення України становить 37 мільйонів осіб. В Україні двопалатний парламент.

Ми стали центром цифрової економіки: до нас чомусь з’їжджаються всі айтішники, весь європейський ІТ-бізнес будує в нас представництва і навіть «єдинороги» (стартапи-мільярдники) саме в нас відкривають штаб-квартири.

Основне джерело енергії – атомна генерація. В Україні працює завод із виготовлення ядерного палива. Окрім того, наша держава відстояла право на збагачення урану!!! При цьому ми не член НАТО. 16 років воюємо з Росією (стан замороженого конфлікту). Донбас і Крим, ймовірно, досі не наші.

Українська армія стала мало не найсильнішою у світі. У нас сучасні технології, дрони, роботи, новітня техніка. А ще ми спільно з молдаванами визволили Придністров’я від Росії. І генерала кремлівського викрали з Криму.

Українські вчені побороли рак. У 2030 році в Україні органи, деталі до військової техніки і навіть їжу друкують на 3D-принтерах. До речі, в це вірю.

Цифрова економіка становить 65%.

Україна активно видобуває газ. Ми не лише себе повністю забезпечуємо блакитним паливом, а й експортуємо до Європи. 50 мільярдів кубічних метрів щороку! Тільки уявіть, 10% всього європейського газу – з України.

І наостанок! У нас легалізовані казино, марихуана і проституція. Ми отримуємо колосальні прибутки від продажу лікувальної коноплі. Економіка України входить до двадцятки найбільших.

Це тезово! У книзі чимало цікавих візій. Попри деякі абсурдні тези, книга потрібна і цікава. Вона спонукає, мотивує та допомагає генерувати ідеї. Раджу прочитати.

Дійсно, за 10 наступних років життя кардинально зміниться. Очевидно, що комп’ютеризація проникне в усі сфери життя. Зникне багато професій, виникнуть нові. Але якою буде Україна в 2030 році? Певною мірою це залежить від нас! Чи захочемо мінятися ми? Чи готові ми себе змінювати?

Головне – вберегти Україну! Нині для нас усіх дуже нелегкі часи. Вороги всюди: зовнішні і внутрішні. Головне, щоб внутрішні і зовнішні покидьки не роздерли нашу країну на шматки. Головне, щоб Україна не стала розмінною монетою у хитромудрій жорстокій геополітичній грі.

А вже потім будемо думати про марихуану і проституцію.

 

Павло Солодовник

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button