Колонка редактора

Про розумного коня, який умів рахувати

Ви чули про розумного Ганса? Так називали коня-генія, який жив у Німеччині на початку 1900-х років і вмів… рахувати та здійснювати деякі арифметичні дії. Наприклад, коню казали «три плюс чотири». І Ганс вистукував копитом сім разів. «Десять поділити на два». Ганс тут же вицокував п’ять разів! Ганс правильно відповідав не лише на усні завдання, а й на письмові!!!

«Як так?!!» – спитаєте ви.

І вчені того часу також були шоковані цим феноменом!!!

Тому й вирішили ретельно дослідити коника!

І таки дослідили! Щоправда, експерименти тривали довго і тварину дуже ними виснажували. Кілька разів кінь намагався протестувати і навіть серйозно травмував експериментаторів. Та вчені не здавалися і таки розсекретили феномен Ганса.

Німецький вчений Оскар Пфунгст дійшов висновку, що унікальний кінь насправді не вміє читати і рахувати. Він просто уважно стежив за реакцією людей, «мовою тіла», мімікою й емоціями людей і чітко визначав, коли треба переставати цокати. Коли Ганс не бачив людей, він не міг правильно «давати відповідь».

Дійсно неймовірно. Це вміння вчені прозвали «Ефектом Розумного Ганса».

Після експериментів над Гансом Оскар Пфунгст навчив «арифметичних фокусів» власного пса.

Отакі маємо справи. До речі, знаю людину, яка після навчання в школі так і не опанувала елементарних навичок грамотності. Так, цей «феномен» не навчився писати і читати. Коню Гансу, мабуть, було б соромно…

Павло Солодовник

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button