Суспільство

Село vs місто: добре там, де нас немає

Якось один знайомий сказав, що ніколи не переїхав би з села до міста. Мовляв, нічого доброго там немає – житло на поверхах, метушня і повітря загазоване. А ось у селі – роздолля, спокій і природа.

Звісно, що в теплу пору року, особливо влітку, контраргументи відшукати важко. Бо розпечений міський асфальт із посиденьками з вудочкою на сільському бережку чи в саду із запашними плодами не порівняти.

Проте чоловік чомусь не озвучив інших сільських реалій, від яких, зокрема молодь, масово втікає на вже згадані поверхи – тяжка і гідно ще ніким не оцінена праця на землі, господарство, яке треба годувати й доглядати, бо інакше не виживеш. А ще одна знайома якось сказала: «Уявляєш, у селі немає ні централізованого водопостачання, ні ванної кімнати і туалет на вулиці!». Також ні для кого не секрет, що в містах краща медицина, дороги, якісніша освіта, а можливостей для дозвілля взагалі хоч греблю гати.

Зрозуміло, що міське життя із усіма зручностями також ніхто не ідеалізує і багатьом воно, як кажуть, не по зубах, бо за все треба платити. Тож, спробувавши міського хліба, люди часто повертаються назад, до села, бо чесно пропрацювавши навіть усе життя, навряд чи заробиш на свій куток.

Невже варто впадати в депресію або топити горе на дні чарки? Аж ніяк! На щастя, часи зараз інші, й комфортно можна жити і в селі. Бо є чимало прикладів, коли люди проводять воду до хати, встановлюють пральні машинки, газифікують оселі. Звісно, на все це потрібні гроші. Щоб заробити їх у сільських реаліях, треба не нарікати на життя, а крутитися. І можливостей для тих, хто має чітку мету, клепку в голові і хоча б краплинку креативу – багатезно. Ось тільки, знову ж таки, треба працювати.

А ще варто не забувати про децентралізацію, завдяки якій селяни отримали реальний шанс на якісно інше життя в рідних населених пунктах. Ідеться про освітлення, покращення медичного обслуговування, дорожнє будівництво, вирішення багатьох місцевих проблем, на які тривалий час всім було начхати. Щоправда, знову виникає «але». Очікувані зміни відбудуться, якщо за справу візьметься ефективний керівник-менеджер. На жаль, не всюди такі є…

На тему, де краще жити – в селі чи в місті, – можна дискутувати довго, бо в прибічників того чи іншого погляду свої переконання і вагомі аргументи. Та головне, щоб людина почувалася щасливою і байдуже, де – серед асфальтованого парку чи на сільських роздолах.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. А ще, для покращення житлово-побутових умов проживання на селі, є можливість отримати державний пільговий довгостроковий кредит за обласною Програмою «Власний дім»:
    http://chfond.at.ua

Back to top button