Суспільство

Великий піст – гарна нагода для зміцнення тілесного і духовного здоров’я

Нинішній тиждень особливий, адже він передує Великому посту, що триватиме аж до найбільшого християнського свята – Великодня, який цьогоріч святкуватимемо 19 квітня.

Піст – це особливий період, коли людина утримується від різних спокус. І багато хто думає, що основне – це обмеження в їжі. Тобто в цей час із раціону заведено прибирати м’ясо, яйця, сир та інші продукти тваринного походження. І про табу на алкоголь також не варто забувати.

Тож уже за кілька днів у соцмережах варто очікувати на такий собі флешмоб-демонстрацію, як і хто чого не їсть і, відповідно, до яких параметрів збирається худнути. Звісно, фізичне очищення та вдосконалення організму – це добре. Але, за словами священників, піст без духовної складової – це лише дієта. Тож, імовірно, в соцмережах також можуть з’явитися світлини іншого характеру: біля церков і як хто ставить свічку в храмі. Бо так годиться. І, мовляв, усе супер, програма-мінімум виконана. Можна й Великодня чекати.

Проте насправді все значно серйозніше, і показуха в цьому питанні щонайменше недоречна та нікому не потрібна. Оскільки поститися треба щиро, а не для галочки й фотозвіту.

Бо люди з Богом у серці навряд чи підуть ганьбитися на весь світ і кидати каміння в автобус з дітьми та співвітчизниками, як це було в Нових Санжарах. До речі, реакція священників із цього приводу не забарилася. На їхню думку, не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті й зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними засобами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові.

Тож Великий піст – це надзвичайно сприятливий період, аби очистити душі. А зробити це можна завдяки щирому покаянню. Бо насправді всі ми грішні: злимося одне на одного, лаємося, конфліктуємо, виявляємо егоїзм, вживаємо ненормативну лексику, буває, що й пліткуємо. Кожен про свої слабкості сам знає.

Натомість нині маємо унікальну нагоду, аби весь цей баласт із себе скинути. Щоправда, ті, хто щиро поститься, кажуть, що це під час посту найважче. Проте кожному під силу принаймні спробувати не засуджувати вчинки інших людей, не допускати негативних емоцій і гріховних думок, відмовитися від надмірних веселощів і шкідливих звичок.

Духівники називають піст дверима покаяння, переходом від рабства пристрастей і гріху до служіння Богу та ближньому. А також часом, коли висохлий ґрунт нашої душі зрошує Божественна благодать – і серце починає відчувати, а розум осягати слова Святого Письма про те, що не хлібом єдиним житиме людина.

Піст для кожної людини також називають маленьким подвигом. Але водночас і застерігають: якщо хтось не готовий, то й силувати себе до цього не треба. Адже нічого доброго з примусу не буде.

Проте всім, хто постує і хто не постує, слід не забувати вже всім відому істину: «У піст головне – не їсти одне одного».

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button