Новини

Віртуальна війна і космічні прибульці: чи можливе життя без гаджетів?

Без планшетів, смартфонів і нетбуків нині практично ніхто не обходиться. Модні технічні принади урізноманітнюють життя. Наприклад, дозволяють бачитись і спілкуватися з друзями з інших міст і країн, не виходячи з власної домівки. З їхньою допомогою за лічені секунди можна знайти потрібну інформацію буквально про все на світі.

Не треба навіть бути прив’язаним до комп’ютера і бігти додому, щоб поділитися своїм обуренням, що вас, наприклад, десь образили. Про це можна написати з «місця події», лише витягши з кишені телефон. І можна проілюструвати свій пост-обурення фотографіями.

Загалом усіх потрібних і корисних функцій диво-приладів не перелічити.

Ґаджети стали популярними атрибутами сучасної людини. Щоправда, для одних – це розвага, а для інших – професійна необхідність. І це справді так.

Але дедалі частіше чуємо: психологи б’ють на сполох, що дива технічного прогресу часто відволікають дітей і дорослих від реального життя. Недарма вже навіть напівжарт придумали: зайшов в інтернет на кілька хвилин, щоб перевірити пошту, і пропав на добу.

Дійсно, людина дивиться в екран усю ніч. Але якщо зранку її запитати, що корисного вона зробила за цей час, у більшості випадків навряд чи почуємо адекватну відповідь.

Дуже часто, поринаючи в океан всесвітньої Павутини, людина тікає від себе та від зовнішнього світу. Стає віртуальною, вирушає у вигадані подорожі, розбудовує несправжній світ, спілкується з такими ж «друзями»…

Тим часом реальне життя за вікном минає мимохідь. І це трагедія. Адже в житті такі люди часто самотні та нереалізовані.

До певного часу цій проблемі не надавала серйозного значення, аж поки не зіткнулась із нею у своєму житті. Якось дізналася, що знайомий 35-річний чоловік полюбляє гратися в одну комп’ютерну гру. До того ж робить це, шкодячи своєму здоров’ю й життю.

Прибігши з роботи і швидко з’ївши те, що приготувала мама, він сідає за гру. Причому просити його допомогти по господарству чи ще про щось – марно. Бо у віртуальному світі йде війна і треба рятувати Всесвіт. Якщо ж все-таки вдається відірвати «бідолаху» від монітора, він стає злим і дратівливим, робить, що попросили, абияк і знову повертається «боронити галактику» від казкових створінь.

Якось він навіть зізнався, що майже не спить у своєму ліжку. Засинає перед екраном у кріслі вже під ранок, годині о 4-й. Деякий час дрімає, потім знову «в атаку» – і на роботу, яка дратує. Бо там немає змоги грати. А в грі правила такі: що рідше в неї заходиш, то більше ворогів доведеться здолати. І так щодня!

У віртуальному житті мій знайомий – герой і видатний полководець, а в реальному – дорослий чоловік, у якого немає дівчини, бо вона відволікає від «війни», і який не може собі навіть сніданок приготувати. Змінити бодай щось бідолашний не хоче.

У цьому випадку шкоду гаджетів та інтернету видно неозброєним оком. І ймовірно, без допомоги фахівця людині буде важко впоратися зі своєю залежністю. Ось тільки йому треба визнати, що це саме залежність.

Мабуть, у читачів назріло питання: то що, зовсім не користуватися смартфонами й планшетами? Звісно, ні. Користуватися, але з розумом. До того ж, варто не забувати, що нині за вікном прекрасна пора – золота осінь.

Тож, можливо, варто не псувати зір перед монітором за безглуздою війною, а пройтися парком чи насолодитися приємним лісовим повітрям. Та й взагалі, хіба мало радощів у житті, які роблять людину по-справжньому щасливою. Йдеться про приємну розмову з другом, але при зустрічі, а не у Фейсбуці, про всебічний розвиток, спорт, танці, цікаву книгу, спілкування з коханими, батьками чи дітьми. Перелік можна продовжувати довго! І саме це робить нас по-справжньому щасливими і багатими.

Не біда, якщо космічні монстри захоплять неіснуючу галактику, а ось неуважність і байдужість до близьких – справжнє горе. Життя надто коротке, щоб марнувати його на ілюзорні примари…

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button