Суспільство

Як створити комфорт і не витратити на це жодної копійки

Ми всі прагнемо до комфорту. І це нормально. Погодьтеся, дуже приємно і зручно, коли у місцях, де проводимо багато часу, все гарно, стильно й сучасно. Проте із голів багатьох людей чомусь ніяк не викорінюються стереотипи, що омріяні зручності хтось для них має створити.

Якось одна знайома розповіла історію, що на фірму, в якій працює, приїжджали колеги з-за кордону. За час спілкування з деким із них вдалося здружитися, тож дуже хотілося запросити милих серцю людей додому. Щоправда, було суттєве «але». У квартирі, де живе знайома, зроблено шикарний ремонт, як кажуть, за останнім вереском моди. А ось під’їзд на тлі домашнього комфорту – суцільний жах: обдертий, брудний, не завжди працює ліфт, у якому дехто час від часу примудряється справити нужду чи ламає кнопки.

Запросити європейців у таке неподобство – соромно. Бо до квартири гості йтимуть із розплющеними очима.

Жінка періодично бідкається, що всі рахунки за комуналку сплачує справно, а ситуація в під’їзді не змінюється роками. Хоча жодних претензій до свого ЖЕКу ніхто не висловлював, бо цим теж комусь треба зайнятися. Організувати суботник, аби самим хоч трішки облагородити прибудинкову територію, теж ніхто не має бажання, мовляв, на роботі втомлюємося, тож у вихідні хочеться відпочити.  Отак і живуть…

Є й інші приклади з іншої категорії. Люди, які тримають удома чотирилапих друзів, не забувають щодня їх вигулювати, бо прогулянки корисні й потрібні для собачого здоров’я. Між тим песики не тільки дихають повітрям чи скачуть у травичці, а й залишають на дорозі, в клумбі, дитячій пісочниці чи під чиїмось вікнами не дуже приємні продукти життєдіяльності. На жаль, рідко хто з господарів збирає їх у пакетики, як це роблять у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про «боротьбу за права» в громадському транспорті та купу зіпсованих нервів

Нині літо – час пікніків і відпочинку на природі. Звісно, без смачнючого шашлику, овочевого грилю та прохолодних напоїв дозвілля у лісі чи поблизу річки уявити важко. І нині йдеться не про те, щоб нічого не брати з собою на відпочинок, а щоб потім не залишити на узліссі купу одноразового пластикового посуду, пакетів й іншого непотребу.

Можна роками скаржитися, що різні служби не працюють, не щастить, зірки не так стали, а можна діяти і самому щодня докладати хоча б трішечки зусиль, аби власне життя стало зручнішим. І справа не завжди у грошах. Вони якраз не дуже потрібні, коли є потреба підмести на сходовому майданчику біля дверей до своєї оселі, прополоти клумбу під вікном або прибрати на дитячому майданчику, чи хоча б поважати працю інших і не смітити та нічого не ламати.

Адже істина – коли довкола порядок, то й у думках і на душі лад, – з’явилася недарма.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button