Культура (Вiдео)

Доля «Материнства»: що буде з демонтованою мозаїкою (Відео)

Найближчим часом 119 плит-частин мозаїки «Материнство» заслуженого художника України Євгена Павлова, демонтованих із чернігівського пологового будинку, внесуть до державного музейного фонду. Для цього вже готові всі документи. Після реєстрації частину мозаїки планують експонувати на території обласного художнього музею.

«Бачите ці плиточки, їх видно. І плиточки самі будівельники пронумерували. Відповідно, на звороті плиток написані ці номери. І хочемо зображення матері та дитини. Ми вивели приблизно отаку частину, яку ми плануємо експонувати. не повністю все, але дитина вже буде повністю», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Фахівці кажуть, що мозаїка збереглася в гарному стані, пошкодження під час демонтажу незначні та підлягають швидкому відновленню. Тому часткове експонування в рамках проєкту зі збереження монументального мистецтва планують уже на наступний рік.

«Також можна проводити з ними майстер-класи з дітками. Брати схожі матеріали та показувати, як створювалася мозаїка. Я думаю, що були б зацікавлені, які спробували б, дивлячись на реальну мозаїку, створену заслуженим художником України, створити свою мозаїку і взяти її з собою після такого майстер-класу. Якщо вже ми не маємо змоги її експонувати там, де вона була, то ми будемо створювати можливості тут, щоб хоч частково, але її бачили», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зі стіни пологового будинку в Чернігові демонтували гігантську мозаїку “Материнство”

Зараз плити особливим чином зберігаються в підвальному приміщенні Обласного художнього музею. В середині жовтня його співробітники та волонтери перенесли сюди фрагменти мозаїки. Кожен із них важить приблизно 60 кілограмів. За словами чернігівських мистецтвознавців, основна мета збереження мозаїки – показати іншим містам приклад, як можна рятувати монументальне мистецтво різних епох.

«Вона могла безвісти десь зникнути, тобто лежати на складі або бути утилізованою. Довелося вибирати, що робити. Хоча для монументального мистецтва хотілося б, щоб воно залишалося там, де воно є, і просто переосмислити ці речі, оскільки минуло приблизно 30 років, і містяни вже просто не звертають уваги на такі об’єкти. Мета – перезавантажити сприйняття, щоб не виникало бажання щось прибрати і забути про це», — Олена Загребіна, художник.

В управлінні капітального будівництва розповіли, що мозаїку довелося демонтувати через те, що вона заважала утеплити фасад. Таку вимогу висунуло німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, яке надало грант на енергомодернізацію будівлі.

«Фірма, яка надає кошти на додаткову енергомодернізацію, мала право дивитися проєкт і нам його погодити. І щодо того проєкту, який був нами розроблений, вона зробила зауваження, що в цьому місці, де знаходиться мозаїка, утеплення не буде жодного, тож її треба демонтувати та зробити повноцінне утеплення. Ми провели розслідування, з’ясувалося, що мозаїка не має художньої та історичної цінності, тому було ухвалене рішення її демонтувати», — Вячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка, яку демонтували зі стіни пологового, зберігатиметься у музеї

Директор художнього музею пояснює, що цінність мозаїки не визнана через відсутність цього об’єкта в реєстрі культурної спадщини.

«Питання цінності двояке. По-перше, є реєстр культурної спадщини. Об’єкти, які туди занесені, мають цінність. Об’єкти, які не занесені, відповідно, цінності не мають. Це одна сторона. Але є художня цінність. Ми не оцінюємо епоху, ми оцінюємо роботу художників», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

«За своїм рівнем це дуже якісна хороша робота. Тому що для монументалістів того часу це була дуже велика відповідальність, перевірка. Рівень доволі серйозний. Тобто вона має цінність», — Олена Загребіна, художник.

На місці демонтованого «Материнства» буде мурал, проєкт якого вже розробляється. Але на стінах пологового він з’явиться вже після енергомодернізації будівлі. Термін виконання робіт з утеплення – 2 роки. Коштуватимуть вони 300 тис. євро грантових коштів і 27 мільйонів гривень, які виділяють із міського бюджету.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button