Культура (Вiдео)

Ідеологічна «зброя»: на прикордонні Чернігівщини закохують в українську мову (Відео)

Із початком повномасштабного вторгнення питання мови стало як ніколи актуальним. Зараз чимало людей свідомо переходять на спілкування українською. Складніша ситуація в прикордонних громадах, де роками насаджувалася російська мова.

Аби зруйнувати мовний бар’єр, у Сновську проводять тематичні заходи для молоді, мета яких – закохати в рідну українську мову.

«Ми вважаємо за доцільне долучати нашу молодь, розповідати про нашу культуру, мову. Залучати молодь спілкуватися українською, вживати український контент. І, власне, це є дуже важливим, оскільки ми – прикордонна громада, ми фактично обличчям до обличчя з нашим ворогом. І для інтеграції молоді це дуже важливим», — Ірина Єрмоленко – волонтерка Молодіжного простору «САМ».

Щоб зацікавити молодь глибоко вивчати рідну мову, організатори проводять низку заходів. На один із них нам вдалося потрапити. Підготувала його вчителька української мови з місцевої гімназії. Утім, це не звичайний шкільний урок, а цікавезна гра.

«Під час проведення цієї гри наші команди покажуть рівень своїх знань, продемонструють їх і зможуть долучитися до відзначення цього свята, адже щорічно традиційно вчителі української мови проводять у закладах такі заходи», — Оксана Коржавіна – вчитель української мови та літератури Сновського ліцею №1.

Форму заняття обрали не випадково. Саме гра здатна зацікавити непосидючу молодь і сфокусувати увагу на потрібному. Та й до того ж, згадаймо себе на уроках – завжди хотілося більше динаміки.

«Маємо на меті позмагатися, доторкнутися до глибин рідного слова, відчути ці глибини, а також продемонструвати свої знання, бо вони в нас є, вони глибокі. І ми повинні ідентифікувати себе як нація. І показати, що українська мова на часі», — Оксана Коржавіна – вчитель української мови та літератури Сновського ліцею №1.

Розуміючи важливість інтегрування рідної мови на прикордонних територіях, організатори молодіжного простору «САМ» запевняють, що подібних заходів надалі більшатиме.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button