Культура (Вiдео)

Орфографічні помилки та агітація: в Чернігові відкрилася виставка «Трофейні документи окупантів» (Відео)

Пропагандистські листівки та газети, медичні книжки та пояснювальні записки солдатів російської армії – все це можна особисто побачити в Чернігівському історичному музеї ім. Василя Тарновського на виставці «Трофейні документи окупантів». Їх збирали музейні працівники одразу після звільнення області від рашистів.

«Також окремі документи були передані Збройними Силами України та мешканцями міста Чернігова, і все це можна побачити на цій виставці. Документи переважно з сіл Ягідне, Товстоліс, Великий Щимель і села Вишневе. Бо саме в останньому розташовувався пересувний пункт управління угрупування військ «Центр» центрального військового округу російської федерації, тобто армії окупанта. І фактично цей пункт здійснював окупацію як Чернігівської, так і Київської області»,- Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Ці штабні документи проливають світло на окремі бойові операції, а також на те, які сили та заходи вони залучали проти мирного населення Чернігівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові покажуть затрофеєні документи фашистів (Фото)

«Зазначено, наприклад, в одному документі, який вони подали до генерального штабу російської федерації, про те, що на кінець березня, 20-ті числа, через населений пункт Синьківка окупанти вивезли майже 800 мешканців Чернігівської області. Також до міста гомеля вивезено вісьмох важкопоранених мешканців, серед них також був підліток 14-річний»,- Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Є свідчення і про участь різноманітних підрозділів окупантів.

«Також зазначається, що, окрім регулярних військ російської армії, окупаційні війська залучали підрозділи росгвардії. Зокрема, в селі Пакуль деякий час розташовувався один із загонів, який мав здійснювати операцію, в документі так і зазначено – зачистка міста Славутич. Вони були направлені саме з московської області, фактично загін мав здійснювати каральні заходи щодо населення Чернігівської області»,- Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Знайдені також польові зошити, в них зафіксовані обстріли, які здійснювали окупанти з села Ягідне по українських позиціях у селі Скоринець. Більшість знайдених документів датована 2022 роком, але є кілька і з 2021 року, це може бути ознакою того, що окупанти готували всі свої злочини ще заздалегідь. У рукописних записках також збережені всі орфографічні помилки. Для всіх охочих побачити знайдені трофеї музей працює з понеділка по п’ятницю з 9 до 16:30, субота та неділя – вихідний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button