Культура (Вiдео)

У Чернігові збереглася безцінна колекція атрибутів козацької влади (Відео)

У Чернігівському обласному історичному музеї зберігається насправді безцінна колекція булав і пірначів, зібрана до початку минулого століття українським меценатом Василем Тарновським.

«Ось перший пірнач, який належав фастівському полковнику Семену Палію, поруч із ним – пірнач чернігівського полковника Павла Полуботка»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Загалом булава та пірнач спершу слугували як зброя, але поступово стали церемоніальними атрибутами для, відповідно, гетьманів і полковників. Саме такі елементи влади і збирав, а в подальшому і передав місту відомий меценат.

«Серед розмаїття музейних предметів, які Василь Тарновський безкоштовно передав місту Чернігову, були чотири гетьманські булави та 12 пірначів»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські жінки розмальовували екоторби (Фото)

Більшість пірначів «мала» своїх власників. Що стосується булав, то якому гетьману вони належали – достеменно не було відомо.

Що стосується самої колекції, то вона від початку створення зазнала низки втрат. Перша – в 1919 році сталося пограбування музею.

«Музей українських старожитностей, що розташовувався біля сучасного стадіону, де зараз бібліотека для юнацтва, був пограбований. Було вкрадено понад 50 достатньо коштовних речей, і серед них були і булави, і пірначі. Грабіжників було знайдено, під час стрілянини двоє з них загинули. Але речі повернули не всі»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Частина речей була понівечена. Подальших втрат музей зазнав у повоєнний час, коли в примусовому порядку колекції передавали іншим музеям. Наразі з тієї колекції Василя Тарновського в Чернігові залишилися дві булави, шість цілих пірначів і фрагменти двох пошкоджених пірначів, руків’я булави. Частину експонатів можна побачити в постійних експозиціях музею.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button