Культура (Вiдео)

Злочини журналістів: на Чернігівщині сількори створювали «чорні дошки» (Відео)

«Чорні дошки» написані пером журналістів. Нещодавно на Чернігівщині з’явилось нове видання Інституту дослідження Голодомору – «Чорні дошки. Чернігівська область», що розкриває один із механізмів здійснення Голодомору.

«Заносили на «чорні дошки». Це було таке покарання, якщо ти з чимось не справлявся. Наприклад, невчасно здали зерно або не стільки вирізали деревини, скільки треба. То заносили на «чорну дошку».  Тобто регіон обмежувався в правах. У деяких випадках не можна було нікуди виїхати»,- Олександр Ясенчук, громадський активіст.

Книжка практично повністю створена з газетних публікацій.

«Вказано, які райони, які села були внесені на «чорні дошки». Прізвища іноді керівників, іноді підприємств»,- Олександр Ясенчук, громадський активіст.

Ключову роль у роботі цього методу геноциду українського народу відігравали журналісти, сількори, які були маховиком радянської пропаганди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський мандрівник порадив місця, які варто відвідати в Україні (Відео)

«Злочини, які робили, їх робили насамперед журналісти. В ті часи, як говорив Ленін, журналісти були не лише агітаторами, але й пропагандистами, мотором оцього всього»,- Олександр Ясенчук, громадський активіст.

Значення ролі сількора може передати, наприклад, його статус як особливої жертви в кримінальному законодавстві.

«Сількор сам писав статтю, міг обізвати людину куркулем. Примушував владу розбиратися з ним. Він міг критикувати всіх. Саме в цей час у кримінальному законодавстві Радянського Союзу з’являється стаття, що погроза вбивства або вбивство сількора прирівнювалися до вбивства працівника НКВС»,- Олександр Ясенчук, громадський активіст.

За словами істориків, сількорами переважно були місцеві жителі.

Щодо книжки, то вона має наклад 600 примірників, які було розповсюджено по бібліотеках і книгарнях області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button