Культура (Вiдео)

Витвори мистецтва з непотребу: чернігівський майстер створює оригінальні вироби з дерева (Відео)

«Отака цебра. Бабуля товкла тут картоплю свиням. Коли я був пацаном, то постійно бігав, просив: «Дай картоплі». Я її забрав, перемив, висушив і вирішив зробити світильник»,- Андрій Лапітан, майстер.

Майстра, який може зробити з мотлоху витвір мистецтва, звуть Андрій Лапітан. Він займається декупажем по дереву.

«Ця бочка стояла в моєї бабусі, тут був корм для поросят. І скільки я пам’ятаю, вона завжди стояла в нас під дахом і вже розвалювалась. Потім я її розібрав, перемив, потім склеїв і додав оці обідки»,- Андрій Лапітан, майстер.

Його майстерня розташовувалася у винайнятому гаражі, тепер Андрій Лапітан переніс її на власну дачу. У колекції майстра можна знайти годинники, меблі й оригінальний декор.

«Матеріали взяв у діда. Воли лежали вже непотрібні, помив їх, покрив лаком і причепив на дошку. Були покупці, але я пошкодував, бо це все мого діда. Я вважаю, це все з 50-х років. Лінійка, може, 70-х. Точно не знаю»,- Андрій Лапітан, майстер.

Сам чоловік із Корюківки, але наразі з родиною перебрався до Чернігова. У колекції умільця вже є чимало виробів. Зокрема й тих, що стосуються тепер вже рідного міста.

«Хотів зробити щось, пов’язане з Черніговом. Знайшов в інтернеті отакий титульний лист абетки Івана Максимовича, нашого чернігівського митрополита. Тут Троїцько-Іллінський монастир. Це з моїх перших робот, пов’язаних із Черніговом»,- Андрій Лапітан, майстер.

Матеріали для своїх картин чоловік відшуковує всюди. Іноді купує, але частіше знаходить їх випадково.

«Бувають моменти, коли ходиш по чиємусь двору і бачиш дощечку. Одразу виникає бажання перетворити її на ексклюзивну річ. Буває, цю дошку забираєш, у голові зріє думка: зроблю. А потім відкладаєш, вона валяється. Потім знову береш – і на думку спадає нова ідея. Трапляються моменти, коли ти робиш роботу і доробляєш, і реально кайфуєш. Навіть сам собі усміхаєшся»,- Андрій Лапітан, майстер.

Дерево майстер обов’язково очищає та просушує. Каже, що краще брати дуб або бук. Далі він склеює дошки і через пару діб їх уже можна шліфувати. На рівну деревину простіше наносити малюнок. Їх майстер бере в інтернеті.

«У копіцентрах є нормальні принтери, вони роздруковують мені віддзеркалені малюнки, а потім тоненький шар клею наношу на дерево. Рівномірно шпателем розводжу і наклеюю аркуш. Протираю його вологою тканиною. За 15-20 хвилин фарба з принтера переходить. Потім знімаю папір. Буває, знімається зразу, а буває – треба викочувати. Це може зайняти два дні»,- Андрій Лапітан, майстер.

Рамки для картин він робить із лиштви, 40-річних дощок, частин паркану та інших неочікуваних матеріалів. Готовий виріб пан Андрій покриває лаком. Чоловік займається таким мистецтвом уже півтора року. А почалося все зі старого столу.

«Багато років ми збираємося в моєї бабусі а Різдво. І там моє завдання – витягти стіл і поставити його посеред кімнати. І там на старому столі залишився відбиток старої радянської газети. Я постійно дивився на неї і думав: треба спробувати, як це робиться»,- Андрій Лапітан, майстер.

За освітою Андрій Лапітан – технолог-поліграфіст. Із деревом справи ніколи не мав. Але цікавість спонукала його вчитися. Чоловік продивився майстер-класи в інтернеті, додав кілька власних секретів. Для нього вироби по дереву – це більше хобі. Він розповідає, що свої роботи він здебільшого дарує. Але двічі виносив на ярмарки. Картини люди не лише купували, а й давали майстру нові ідеї.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button