Надзвичайні події (Відео)

Як на Чернігівщині працює гуманітарне розмінування (Відео)

Війна триває, навіть на звільнених і деокупованих територіях після припинення вогню на людей може чекати прихована небезпека. Це нерозірвані снаряди, розтяжки, міни та інші вибухонебезпечні предмети. Аби території якнайшвидше стали безпечними, на них щодня працюють фахівці ДСНС, у розмінуванні їм також допомагають і міжнародні партнери. Зокрема, зараз на Чернігівщині працює велика міжнародна компанія з гуманітарного розмінування.

«HALO Trust – це міжнародна неприбуткова неполітична гуманітарна організація, що працює в секторі протимінної діяльності по всьому світу. Це 28 країн і територій, зокрема й Україна. Але ще й Грузія, Ангола, Камбоджа, Колумбія, Ірак, Афганістан, тобто по всіх континентах. Насамперед ми займаємося обстеженням і гуманітарним розмінуванням земель. Тобто приїжджаємо на потенційно забруднені території і знаходимо конкретні ділянки, де є мінна загроза або загроза нерозірваних снарядів», — менеджер зі зв’язків із громадськістю The HALO Trust Олеся Фесенко.

Зазвичай спеціалісти ДСНС насамперед працюють на дорогах загального користування та безпосередньо в населених пунктах. Тож гуманітарне розмінування бере на себе більше територій сільськогосподарських угідь та лісових масивів.

«На практиці це сільськогосподарські землі, які використовують місцеві громади. Також працюємо і в лісах. Бо ДСНС зазвичай бере на себе частину житлових приміщень та безпосередньо житлових масивів. А ми вже, так склалося історично, беремо на себе більші ділянки», — менеджер зі зв’язків із громадськістю The HALO Trust Олеся Фесенко.

Окрім роботи з розмінування, організація ще проводить безкоштовні лекції про правильне поводження з вибухонебезпечними предметами. Вони інформують як дітей, так і дорослих.

Для дітей ці лекції дещо простіші. Вони коротші та менше заглиблюються у специфіку, наприклад, вибухонебезпечних предметів, вони більше – про базові правила поведінки, які дитина має запам’ятати, аби точно знати, як поводитися, якщо вона опиняється в небезпечній ситуації.

Діти насправді дуже часто знають, як поводитися. А от із дорослими іноді буває складно. Дорослі частіше ризикують своїм життям, бо вони впевнені, що все знають. І таким чином нехтують правилами безпеки. Тому ми зараз хочемо більше спілкуватися саме з дорослими. Доносити їм ці меседжі про безпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розмінування території області: рятувальники вилучили 757 вибухонебезпечних предметів

Тож роботи, кажуть, ще попереду багато, а на Чернігівщині планують залишатися стільки, скільки це буде потрібно.

«Поки що не маємо планів покидати, тільки рости й охоплювати ще більше території, зокрема і Чернігівщини. Щоб якнайшвидше та якнайкраще, щоб люди могли повернутися на ці землі, безпечно використовувати сільськогосподарські поля, безпечно ходити в ліс із дітьми, зупинятися на узбіччях. Це такі прості моменти нашого життя, про які ми навіть зазвичай і не задумуємося. От їдемо дорогою і просто зупинитися на узбіччі… А тепер в Україні навіть це може бути небезпечним для життя», — менеджер зі зв’язків із громадськістю The HALO Trust Олеся Фесенко.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button