Політика (відео)

Бездіяльність і брехня: громада Сновська вимагає звільнення міського голови і його команди (Відео)

Зранку 9 лютого до приміщення Сновської міськради збираються жителі громади. Сьогодні тут заплановане проведення 30-го засідання сесії, яке, власне, і хочуть відвідати місцеві, аби поспілкуватися з представниками самоврядування та нарешті отримати чесні відповіді на свої численні запитання. Утім, через повітряну тривогу початок засідання затримується. Люди чекають. Представники поліції стежать за правопорядком. Місцеве самоврядування виглядає з вікон.

І поки деякі працівники міськради обережно спостерігають за народним мітингом здалеку, до присутніх місцевих виходить мер Сновська – Олександр Медведьов. Оскільки триває повітряна тривога, діалог розпочинає просто неба.

«Я один вийшов, ви зараз будете про гуманітарну допомогу… У мене є людина, яка відповідає за гуманітарну допомогу, спеціаліст. За дрова – у мене є спеціаліст, який відповідає за дрова»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Утім, згадана мером гуманітарка та дрова – це ще не все, що болить жителям громади. Незручних запитань до мера у місцевих чимало, одне з головних – прохання пояснити, на якій стадії наразі процес звільнення працівників міськради, які були відповідальні за купівлю скандального автомобілю для ЗСУ.

«А ви можете зараз запросити начальника відділу кадрів і нам показати наказ, що ці четверо людей звільнені? – Звісно. – Будь ласка, зараз нехай вона принесе і продемонструє».

І вже за кілька хвилин помічники виносять меру кілька папірців – нібито з рішеннями про звільнення чотирьох працівників, відповідальних за купівлю. Утім, ці документи на запитання місцевих повною мірою не відповідають, більше того, навіть породжують сумніви у своїй законності.

«Шановні, ось перше розпорядження від 06.02.2024 про звільнення Самончева В. А. – За якою статтею звільнений? – 8 лютого звільнений Шафрай Євгеній Іванович. Звільнити Шафрая 09, я сказав, щоб він був на сесії, з посади начальника юридичного відділу, відповідно до пункту 2 частини 1 статті 40 Кодексу законів про працю. – Хвилиночку, Олександре Олександровичу, а чому нема підписів? Ви ж показуєте, давайте дивитися – жодного підпису нема»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Нагадаємо, скандал у Сновську вибухнув після того, як міська рада організувала збір готівкою серед працівників бюджетної сфери на придбання автомобіля для ЗСУ.

Після купівлі декому з працівників міської ради вдалося зʼясувати, що автомобіль для воїнів купили за 4 тисячі 500 доларів, тоді як анонсована для людей вартість покупки становила 5 тисяч 500 доларів. Після цього громаді увірвався терпець.

Жителі Сновщини звинувачують міського голову Олександра Медведьова і керівництво ради в розкраданні коштів, ігноруванні проблем громади, систематичному невиконанні своїх функцій і брехні.

«Можна я поставлю запитання? Ви були в полоні. Ви отримали орден за мужність. Чому після повернення з полону ви не пройшли детектор брехні? Це достовірна інформація в мене. Чому ви відмовилися? – Детектор брехні проходять, коли відкрите кримінальне провадження.

Чому за вас запропонували 15 тисяч доларів, а за старосту нашого села, Сірого, ніхто не запропонував? 

Навіщо ви викопали прапор біля пам’ятника морпіху? Навіщо ви викопали?

Де ви були в березні і за що ви отримали нагороду? Я як мати військових сина та дочки військових, можу сказати, за що їх отримали мої діти, а за що їх отримали ви?

В країні два роки війна, де укриття для шкіл? Ви обіцяли другій школі модульне укриття. Де воно? Де документація? Ви його замовили? Які строки виконання?

Ви позакривали все, наш Сновськ перетворився на село: ти йдеш містом, а воно сіре.

Ви нічого не контролюєте, а для чого ви тут? Ви повинні все контролювати: працю своїх заступників, секретаря, роботу всіх своїх підлеглих? Виходить, ви не знаєте, що відбувається у вас у громаді?».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека серед зими: у громадах Чернігівщини вирують політичні процеси

На деякі з поставлених запитань мер намагається відповісти, утім, його слова не викликають довіри серед місцевих – вони вимагають фактичного та документального підтвердження.

«Скандал цей триває уже понад місяць, може, щось з цього, що нам показали, брехня, може, ні… Так і нам надайте докази, що вас оббрехали. Ви за цей місяць провели якийсь аудит? Дайте нам підтвердження, що ці люди брешуть, і ми заспокоїмось та підемо додому.

Ви вийшли до людей і зараз розповідаєте, ми не можемо знати, правду ви говорите чи ні? Нам потрібні документи! Нам потрібні якісь докази».

Коли ж людям уривається терпець, вони скандують «Ганьба!», а також вимагають звільнення місцевого мера Олександра Медведьова та його команди.

«ГАНЬБА! ГАНЬБА! ГАНЬБА!

Ви згодні добровільно покинути посаду? – Шановні присутні, все має відбуватись у правовому полі».

«Поки триває війна, я працюю. Нехай на ваш погляд погано… – ГЕТЬ! ГЕТЬ! ГЕТЬ!»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Коли ж градус напруження спадає, місцеві озвучують подальший порядок своїх дій і ставлять мера перед фактом: люди свого досягнуть і змінять керівництво громади.

«Від того, що ми будемо кричати всі, нема толку. Послухайте його, він правильно каже. Ініціативну групу – і нехай колихають потихеньку. Усім зрозуміло, що не подобається оцей бедлам».

«Важливо зрозуміти, що назад шляху немає. Я вам розповідаю, як ми рухаємося, я 100% говорю вам, що ніхто писати заяву не буде. Ми тримаємо комунікацію, Марія буде куратором усієї цієї історії. Ми пишемо звернення до президента, збираємо підписи, пишемо звернення на Верховну Раду, ми розповідаємо правду – журналісти не розхитують, вони – інструмент донесення правди до людей, ми працюватимемо з депутатами, я познайомлю вас із кожним і спробую пояснити, на кого він працює: чи на вас, чи на міську раду. Ми будемо ходити на кожну сесію і рано чи пізно ми зробимо те, що ви просите»,- Павло Солодовник – депутат Сновської міської ради.

Приблизно годину сновський міський голова спілкувався з людьми та намагався відповісти на їхні запитання. Одразу після відбою повітряної тривоги Олександр Медведьов повертається до приміщення Сновської міськради, аби розпочати сесію, вслід йому місцеві жителі скандують «Геть!».

«ГЕТЬ! ГЕТЬ! ГЕТЬ!».

Отже, полеміка з вулиці переміщається в сесійну залу, адже активні жителі громади хочуть почути, які рішення ухвалюватимуть на сесії сьогодні, а також усе-таки отримати підкріплені документами та фактами відповіді на свої запитання.

На порядку денному сесії – 35 питань, серед яких: зміни до статуту шкіл, перейменування вулиці, блок комунальних і земельних питань. До початку сесії місцеві жителі, присутні на засіданні, вкотре акцентують свою увагу на потребі офіційно висловити недовіру меру Сновська – Олександру Медведьову, а також наполягають на звільненні мера.

Утім, сесія продовжується за наявним порядком денним, проте ненадовго – під час розгляду третього питання звучить сигнал повітряної тривоги, представники місцевого самоврядування ухвалюють рішення зробити перерву, водночас секретар міськради пропонує перенести засідання сесії в укриття, місцеві жителі, які присутні на сесії, виступають проти.

«Оголошую перерву 30-го засідання сесії міської ради. – Депутати, якщо не проти, ми можемо спуститися в укриття і продовжити там голосувати. – Я пропоную, щоб ми всі разом, коли тривога закінчиться, продовжили сесійне засідання в сесійній залі. – Хто за те, аби тут проводити?».

Утім, представники місцевого самоврядування все ж таки намагаються перереєструвати депутатів уже в укритті та продовжити засідання. Та не всі підтримують цю ідею.

«Так, шановні депутати, шановні присутні, повітряна тривога може бути дуже довга, потрібно поважати час депутата, тому після перерви ми маємо перереєструватися, аби зрозуміти, чи є кворум для прийняття рішень. – Наталіє Володимирівно, зачитайте, будь ласка, норму регламенту Сновської міської ради, що дозволяє продовжувати сесійне засідання в іншому місці, а також умови перереєстрації».

Після декількахвилинних палких дебатів в укритті сесію все-таки відкладають до 14:00. У зазначений час депутатська більшість та активні жителі громади повертаються до сесійної зали та продовжують засідання.

Отже, після понад трьох годин очікування місцевим жителям нарешті дають змогу висловити свої думки та поставити запитання депутатам і керівникам з міської ради.

«Я хочу звернутися до всіх депутатів, буквально до всіх: вас, дорогі наші, обрали люди. Люди. Ви про це забули. Люди дали вам свої голоси, довірили, але коли постають якісь глобальні запитання, це повинна бути не ваша особиста думка, ви про це забули. Ви маєте виносити сюди думку виборців».

«Хоч би з одного боку був прочищений тротуар. Ні, не прочищено. Не дивіться на мене, будь ласка, що з дорогами будемо робити?

По льоду ми ходити не будемо і по льоду ми практично не ходили ввесь період… – Та як же не ходили, якщо навіть у соціальних мережах було фото, як інвалід із паличкою йде дорогою в льоду… – Дайте я скажу!»,- Зінаїда Мірошніченко – жителька Сновська.

«Оцих людей, якщо вони залишаються і не хочуть самостійно йти з посади, треба залишити на мінімалці. Країна, понад 10 мільйонів людей, отримують 7 тисяч 100 гривень. Чому вони мають отримувати більше?»,- Сергій Бойко – житель Сновська.

Питання заробітних плат у міськраді 9 лютого місцеві жителі порушували неодноразово. Так, до прикладу, під час спілкування мера Сновська Олександра Медведьова з жителями громади стало відомо, що сума його місячного заробітку становить 51 тисячу гривень.

«Яка в тебе зарплатня зі всіма накрутками, розкажи нам? Скільки ми тобі платимо на місяць?»,- Сергій Бойко – житель Сновська.

«У сумі це 51 тисяча»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Прогнозовано доцільність такої вартості бездіяльності місцевого самоврядування викликає в місцевих чимало запитань.

«Вистачить вам. Коли вам вистачить? Медведьов, ви востаннє коли задонатили на армію і скільки коштів? Що ви сидите, мовчите? – Так, віддав. – Що ви віддали? Оті три з половиною тисячі?».

«Я розумію, що заробітна плата – це дуже непроста тема, говоритимемо так. Моя суб’єктивна думка така, що кожна людина має отримувати гідну заробітну плату.

Людина має відповідати на своїй посаді за свою роботу, і, повірте мені, за мінімалку ніхто на себе таку відповідальність не братиме»,- Наталія Авдієвська – секретар Сновської міської ради.

Від деяких звітів представників місцевого самоврядування на конфліктні теми жителям Сновщини вривається терпець – у відповідь на слова міських керманичів щодо їхньої зарплатні одна з місцевих жительок «дарує» їм макарони.

«Гризіть, рідненькі, вам не вистачає».

Через понад чотири години та після сотень запитань від місцевих сесія Сновської міської ради все-таки завершилась. Із приміщення сесійної зали місцеві жителі виходять скандуючи «Ганьба!».

«Ганьба! Ганьба! Ганьба!».

«Мітинг розпочався на подвір’ї, питання, які ставили там, практично дублювалися і в сесійній залі.

Питання, які ставили, це моя думка, ви ж теж спостерігали збоку, ну, просто крик, покричали-покричали і потім не чути відповіді. На всі запитання, хоч не одразу, нехай ми підготуємося, але на більшість запитань, відповіді на які хоче громада почути, ми маємо відповіді.

Звільнятися я не планую. Я вважаю, що ми зможемо вирішити цю ситуацію з Марією В’ячеславівною і з людьми, які проти нас. Я вважаю, цю ситуацію ми вирівняємо»,- Олександр Медведьов – сновський міський голова.

Фінансові махінації з купівлею автомобіля для ЗСУ, продаж гуманітарки, нечищені дороги, а подекуди їх відсутність, неналежна увага до будівництва укриттів, надбавки та премії, небажання чути людей і працювати задля своїх виборців – це ще не все, що сьогодні болить жителям Сновщини, і саме з цим 9 лютого вони прийшли під стіни міськради. Подекуди прості, інколи відверто незручні запитання, які на підвищених тонах озвучують місцеві жителі керівництву громади – це волевиявлення жителів Сновщини, яким небайдужа доля рідного краю.

«Сьогодні пришли небайдужі люди, які вболівають за нашу громаду. Зустріч була емоційна, в людей уже накипіло. Вони вимагають звільнення з посади мера.

Ми надалі законним чином робитимемо все можливе: збирати підписи, відправляти до офісу президента.

Аби пан Медведьов покинув посаду мера»,- Марія Єфименко – завідувач сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій.

Під час спілкування з місцевими жителями стало відомо, що наразі триває збір підписів на ім’я президента України Володимира Зеленського щодо звільнення мера Сновська Олександра Медведьова з посади. Жителям Сновщини увірвався терпець і тепер вони йтимуть до кінця, аби домогтися свого та змінити керівництво громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button