Політика (відео)

Депутатку Чернігівської облради суд визнав корупціонеркою (Відео)

Понад рік у Деснянському районному суді Чернігова тривав розгляд у справі депутатки Чернігівської обласної ради Віти Солоревої. 29 лютого 2024 року суд виніс вердикт щодо цієї справи. Але про все послідовно.

Нагадаємо, 15 листопада 2022 року виконком Прилуцької міської ради ухвалив рішення про надання фінансової допомоги 52 прилучанам на загальну суму 174 000 гривень. Це бюджетні кошти з обласного «депутатського фонду», які на Прилуки спрямувала вже згадана обласна депутатка від «Батьківщини» Віта Солорева. Варто звернути увагу, що з цієї суми найбільшу частку, а це 125 тисяч гривень, було виплачено на конкретний запит депутатки. Отже, відповідно до запиту депутатки від «Батьківщини», грошову допомогу отримали 37 жителів Прилук. І ось тут починається найцікавіше, адже в списку людей, які отримали грошову частку від обласного бюджету – увага! – матір Віти Солоревої, її колишній чоловік та однопартійці.

На підставі цього Віту Солореву хочуть притягнути до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією.

«Прошу, відповідно, визнати Солореву такою, що вчинила адміністративне правопорушення, передбачене частиною першою статті 172 з позначкою 7 КУ про адміністративні правопорушення»,- Євген Лазаренко – прокурор.

Утім, швидко поставити крапку в цій корупційній історії не вдалося, причина цього – стан здоров’я Віти Солоревої. Замість депутатки на судові засідання «приходили» довідки з Прилуцької центральної міської лікарні про стаціонарне лікування жінки, що відбувалося саме в дати судових засідань.

«Солорева надіслала довідку від 7.12.2023 року, це фотокопія, але електронним варіантом, про те, що вона перебуває на стаціонарному лікуванні»,- Микола Кузюра – суддя Деснянського районного суду Чернігова.

«Ви подали клопотання про відкладення розгляду справи в зв’язку з тим, що ваша підзахисна перебуває на лікарняному. – Так, шановний суд»,- Микола Кузюра – суддя Деснянського районного суду Чернігова.

Коли судове засідання вкотре не відбулося через стаціонарний лікарняний Віти Солоревої наша знімальна команда відправилась до Прилук, аби навідати її в лікарняній палаті й отримати коментар із приводу судової справи. Утім, нам це так і не вдалося, адже в лікарні її не було, а на наші телефонні дзвінки жінка не відповідала.

«Є історія хвороби, вона проходить лікування з приводу цукрового діабету, також на тлі захворювання в неї ускладнення. Наразі проходить лікування. – В довідці написано, що у неї стаціонарне лікування, тобто вона зараз тут? – Зараз вона прокапалась, я її додому відпустив помитися»,- Олег Устименко – завідувач хірургічного відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ломако скликає позачергову сесію Чернігівської міськради

28 лютого 2024 року відбулось чергове засідання суду у справі Віти Солоревої, цього разу депутатка разом зі своєю правозахисницею вже були присутні в судовій залі. Одне з перших запитань, яке поставив їй суддя, стосувалося постійних лікарняних жінки, що, за цікавим збігом обставин, припадали на дати судових засідань.

«Солорева, можете якось пояснити, чому в нас як засідання, то ви на лікарняному весь час, із червня 2023 року ми не можемо провести… – У мене 6 років, 6 років… Оця папка повністю моя… – Мені не потрібно… – Я просто хочу вам показати, я буквально нещодавно приїхала з Трускавця, перебувала там на лікуванні»,- Микола Кузюра – суддя Деснянського районного суду Чернігова. 

Озвучення рішення щодо цієї справи відбулось 29 лютого 2024 року в приміщенні Деснянського районного суду Чернігова, утім, без присутності сторін обвинувачення та захисту. Суд постановив, що Солорева Віта має бути притягнена до адміністративної відповідальності. Простіше кажучи, провина депутатки в корупційних махінаціях визнана.

«Солореву Віту Володимирівну за протоколом №61/2023 і номер 62/2023 притягнути до адміністративної відповідальності за частиною першою статті 172 значком 7, частиною 2 статті 172 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти стягнення за правилами статті 36, Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді штрафу в розмірі 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 5100 гривень. Стягнути з Солоревої Віти Володимирівни судовий збір на користь держави в розмірі 605 гривень 60 копійок»,- Микола Кузюра – суддя Деснянського районного суду Чернігова.

Сама ж Віта Солорева під час спілкування з журналістами зазначила, що подібне рішення суду вона вважає необґрунтованим і планує його оскаржувати, подавши апеляцію.

«Я рішення не ухвалювала, користі від цього не мала і не маю. Все».

Отже, фінал цієї судової епопеї такий – рішенням суду Віта Солорева визнана винною і, відповідно, має бути внесена до реєстру корупціонерів, а також сплатити встановлений судом адміністративний штраф.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button