Політика (відео)

Недооцінені: депутатську роботу мажоритарників Микитася і Березенка ОПОРА не моніторить (Відео)

Громадянська мережа ОПОРА, починаючи з 1 лютого і до кінця жовтня, моніторила роботу 105 депутатів-мажоритарників. Обранці з Чернігівщини отримали схвальну оцінку.

Забути про те, що говорять депутати, і брати до уваги лише те, як вони голосують у парламенті, як пишуть закони і як працюють з виборцями. Такий висновок робить громадянська мережа ОПОРА, промоніторивши роботу 105 депутатів-мажоритарників. За роботою народних обранців експерти спостерігали від 1 лютого й аж до кінця жовтня.

«Основним критерієм оцінки була робота парламентарів на основному місці роботи, тобто законотворча діяльність, і додаткові бали виставлялися за роботу в окрузі», — координатор Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

На Чернігівщині з шести депутатів-мажоритарників ОПОРА прискіпливо спостерігала за чотирма – Анатолієм Євлаховим, Валерієм Давиденком, Олександром Кодолою та Олегом Дмитренком. За рік роботи всі разом написали 63 законопроекти, із них 34 отримали висновок антикорупційного комітету. Найактивнішим законописцем виявився Олександр Кодола.

 «Мене потішила оцінка сукупна, тобто робота депутата не є якоюсь індивідуальною роботою. Це насправді вміння комунікувати, вміння співпрацювати з рештою парламентарів у стінах парламенту, вміння домовитися то донести свою власну думку, загальне місце у всеукраїнському рейтингу шосте», — координатор Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

Непомітною цього разу залишилася робота ще двох чернігівських мажоритарників – Максима Микитася та Сергія Березенка. Їхню законотворчу діяльність і роботу в окрузі опорівці чомусь не оцінювали. Із офіційного сайту Верховної Ради дізнаємося, що обидва депутати недопрацьовують у парламенті: Сергій Березенко пропустив майже половину пленарних засідань, Максим Микитась узагалі нечастий гість у стінах сесійної зали. Але вони написали 27 законопроектів: із них лише один належить Микитасю й лише один із 27-ми став чинним актом.

«Думаю, з часом ми будемо здійснювати моніторинг усіх депутатів і даватимемо більше інформації про цих двох депутатів», — координатор Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець.

Важким випробування цьогоріч для усіх без винятку депутатів стали е-декларації, кажуть експерти, бо, хоч як би гарно працювали наші депутати, їхні фінансові звіти відкрили очі виборцям.

 «Найголовніше запитання, якого виборець, можливо, і не задасть, але на яке захоче почути відповідь, яким чином деякі наші депутати заробили ці гроші. З’ясовується, що вони не їли, не пили і нічого не робили, а тільки збирали свою зарплату і гроші, виділені на помічників, приписали, як Олег Ляшко, це абсурдність ситуації», — політолог Юрій Паперний.

Підбивали підсумки роботи чотирьох депутатів-мажоритарників без їхньої участі, оцінку діяльності обранців слухали їхні помічники і результатами своїх депутатів вони задоволені. Також опорівці промоніторили роботу комітетів Верховної Ради. За кількістю законопроектів лідирує Комітет із питань податкової та митної політики. У п’ятірці лідерів – Комітет із питань бюджету і Комітет із питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Ще статті по темі

Back to top button