Політика (відео)

Поламані ноги та голосування без документів: подробиці виборчого дня у 208-му окрузі (Відео)

Старт виборчих перегонів у 208-му окрузі видався досить спокійним. Дільниці розпочали свою роботу вчасно та без порушень. Проте люди не поспішали йти голосувати. Так, на відкриття найбільшої дільниці у селищі Березна Менського району обирати склад Верховної Ради прийшли п’ятеро осіб.

«Відкрилися ми о 7.15, провели збори, забрали бюлетені, опломбували кабінки, роздали бюлетені, списки. У нас голосують 1293 виборці, 40 НСП на дому. Поки що все добре», — говорить  Катерина Булко, голова ДВК № 740417, смт Березна.

Та згодом охочих виконати свій громадянський борг побільшало.

«Хочеться для наших людей насамперед хорошу роботу, хочеться, щоб наші депутати бачили проблеми з роботою, якогось порядку хочеться в смт Березна», — зазначає Оксана Шременко, жителька смт Березна.

«Щоб закінчилася війна, щоб люди, старики хоч на старості пожили нормально. Особливо ті, хто воював у Вітчизняній війні», — говорить Микола Дерев’янко, житель смт Березна.

«З цими тарифами дуже важко, пенсії не вистачає. Або щоб газ подешевшав, або щоб пенсії підросли», — зауважує Петро Становий, житель смт Березна.

У самій же Мені голосування відбувалося активніше. Порушень та ексцесів також не було.

«Дільниця відкрилася вчасно. за списком у нас 2 131 виборець, 37 – за місцем перебування, 8 спостерігачів зареєстровано, закордонних немає», — розповідає Ірина Манжула, голова ДВК 740414, м. Мена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Концерти, оркестри та кіно: як проходили вибори в Чернігові 60 років тому

Місцевих виборців не зупинили навіть переломи та травми. Люди активно прямували на дільниці, сподіваючись на краще майбутнє.

«Я завжди, дітки, голосую, але оце зламала ногу й оце три місяці тому операцію зробили. Що я хочу? Основне – щоб не було війни, бо я вже пережила війну і це страшно. І щоб у молоді була робота», — говорить Ніна Захарченко, жителька м. Мена.

«Насамперед щоб прибрали корупцію. Оце найголовніше», — наголошує Олександр Лавський, житель м. Мена.

«Всі голосують, я голосую, щоб було краще. Щоб пенсію трохи додали», — говорить Лідія Яхно, жителька м. Мена.

Зранку на кожній із дільниць Борзни можна було спостерігати не більше десятка виборців. Ближче до обіду їх кількість збільшилася вже до кількох сотень.

«Нормально йдуть голосувати, сподіваємось, що буде все добре в нас. Не було сьогодні жодних проблем. Спокійно, тихо. Приходили без паспорта, але без паспорта не голосують. Ну, черг у нас немає, всі проходять. Такого немає, щоб черги були», — відзначає Надія Колпакова, голова ДВК № 740089, м. Борзна.

«Прийшов голосувати», — говорить Андрій Третяк, житель м. Борзна.

«У нас депутат Давиденко Валерій Миколайович, який нас 5 років підтримував. А за партію «Слуга народу». Ми змін очікуємо, по-перше, корупцію прибрати та саджати до в’язниці конкретно. Щоб люди боялися брати».

«Я вважаю, що ці вибори доленосні. По-перше, політика повернеться в бік народу. По-друге, ми чекаємо, що зупиниться розкрадання держави. По-третє, ми чекаємо, що в нас виросте економіка наша», — зазначає Ольга Юхно, жителька м. Борзна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові жінка 28 років отримує запрошення на вибори для незнайомої людини

«Хочеться жити заможніше, хочеться жити безпечніше. Щоб якийсь комфорт був, захист», — говорить Роман Шалапуда, житель м. Борзна.

А от у Бахмачі ще до початку голосування перед дільницями стояли черги з 10-15 осіб. Протягом дня потік виборців не зменшувався. Спостерігалися й деякі порушення.

«Один виборець у нас зіпсував виборчий бюлетень, ми склали протокол. Ми склали акт, він написав заяву – і видали інший бюлетень. Приходив ще один виборець, хотів проголосувати без паспорта, сказав, що паспорт віддав на заміну, ми йому не дозволили, бо в нього жодного документа не було. І ще людина хотіла за пенсійним проголосувати, ми їй не дозволили, бо в Законі України чітко прописано: паспорт, тимчасове посвідчення або військовий квиток», — розповідає Надія Гришко, голова ДВК № 740005, м. Бахмач.

Жителі Бахмача йшли голосувати цілими родинами. Так Ірина Овсійчук завітала на дільницю з двома синами.

«Кожен громадянин нашої країни повинен віддати свій голос, тому ми прийшли віддати свій голос за нашого кандидата, якого ми хочемо бачити в парламенті. Хочемо мирного неба, хочемо, щоб наші сімї були поруч, усе було добре в нас», — говорить Ірина Овсійчук, жителька м. Бахмач.

«Якщо не проголосуєш, то ніхто з тобою не дружитиме».

Інші ж бахмаччани сподіваються на гідне життя та скоріше закінчення війни.

«Щоб наші діти та правнуки не гинули, а найголовніше – не калічились, це найстрашніше», — вважає Микола Шахов, житель м. Бахмач.

«Хочу, щоб лікарі обслуговували нас так, як треба, щоб була страхова медицина. Щоб усе подешевшало. Особливо за пенсію прикро. 36 років пропрацювати й отримати дві тисячі», — зауважує Валентина Білецька, жителька м. Бахмач.

Загалом на окрузі проголосувало 71 439 осіб. Уже опрацьовано 68,5% протоколів. За даними ЦВК, попередні підрахунки показали, що перемогу тут здобула партія «Слуга народу». А от у голосуванні за депутата-мажоритарника найбільшу прихильність серед виборців отримав самовисуванець Валерій Давиденко. За нього віддали свій голос майже 40% виборців, а це 16 283 людини.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button