Політика (відео)

Популістичний батл: хто із кандидатів у президенти найбільше обіцяє (Відео)

Уже за кілька днів в Україні стартує найважливіше «шоу» країни. 31 березня о 8-й годині ранку відкриються виборчі дільниці – й українці підуть обирати своє майбутнє. На щастя чи на жаль, а обирати доведеться з-поміж чотирьох десятків кандидатів. Більшість охочих сісти в президентське крісло – ще ті фантазери: професіональні популісти, наділені неабиякою здатністю до артистизму. На цьому сьогодні наголошували політичні експерти під час прес-конференції в Чернігові.

«Ці президентські вибори супроводжуються дуже великим рівнем популізму і втечею від реальності. 90% виборців готові голосувати емоціями, 10% вивчають програми й аналізують їх. Елементи популізму є в усіх кандидатів, але першість – у Володимира Зеленського. Йому найлегше обіцяти, бо він ніколи не був при владі», — Євгеній Кузик, експерт «Українського Центру суспільного розвитку».

За словами експертів, абсолютним лідером популізму в нинішніх виборчих перегонах є комік Володимир Зеленський. Мовляв, його програма – це компіляція вдалих меседжів. Але реалістичність виконання цих обіцянок під сумнівом, адже потребує змін конституції, законів і податкового законодавства. Окрім того, деякі пункти суперечать вимогам МВФ.

«Він лідирує в популізмі. Він заграє з населенням і представляється як людина нова, несистемна, як актор із кінофільму «Слуга народу», як простий учитель, який за помахом палички може за декілька днів все змінити», — Євгеній Кузик, експерт «Українського Центру суспільного розвитку».

Не святий із погляду популізму й нинішній Гарант, який водночас є і кандидатом у президенти. Щоправда, більшість його обіцянок експерти розцінюють як цілком реальні для виконання.

«У Петра Олексійовича є найчіткіша позиція щодо Росії. Тут чітко він заявляє, що Путін є ворогом України. У Росії також заявляють, що Порошенко є найбільш невигідним для Росії. Є також чітка позиція – вступ до ЄС і НАТО. Серед нових тез – питання вирішення бідності. Багато тез про національну безпеку та розвиток економіки», — Євгеній Кузик, експерт «Українського Центру суспільного розвитку».

Не оминули увагою експерти й народні обіцянки Юлії Тимошенко.

«Усі рази, коли вона балотувалася в президенти, так чомусь збігалося, що вона оголошувала імпічмент чинному Президенту. Так і цього разу. Тези про ціни на газ удвічі нижчі. Пенсії – 4 425 за місяць. Але бюджет прийнятий, і як кандидат буде це реалізовувати – невідомо. Також кандидат обіцяє зарплати, як у Польщі», — Євгеній Кузик, експерт «Українського Центру суспільного розвитку».

Також Юлія Тимошенко годує виборців обіцянками, які взагалі не стосуються повноважень президента.

«Також цікаво, що в разі її перемоги за місяць ухвалиться закон про запровадження для аграріїв єдиного податку на гектар землі. Щоправда, президент не має таких повноважень. Це парламентська риторика», — Євгеній Кузик, експерт «Українського Центру суспільного розвитку».

Експерти радять уважно читати програми кандидатів, аналізувати їх і обов’язково скористатися своїм правом на волевиявлення. До речі, не забудьте також у ніч із суботи на неділю перевести годинники на літній час, тобто на 1 годину вперед.

Журналіст Павло Солодовник

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button