Спорт (Відео)

Тренерська школа: Андрій Кужельний — про спорт у власному житті та виховання чемпіонів (Відео)

Спорт – виховує. Відоме твердження. Утім, важливо сказати, що основною складовою будь-якого виду спорту є тренер. Саме він пліч-о-пліч із вихованцем долає усі виклики та страхи. Відомий чернігівський тренер Андрій Кужельний розказав, яка роль тренера в житті спортсмена та які методики зараз активно використовує він. 

«Я сам був виступаючим тренером, сам постійно стояв з молоддю в парах. Увесь свій досвід я передав оцим молодим хлопцям. На мені і виросли  всі наші чемпіони, які в нас є. Я задоволений, що всі свої навички передав цим молодим гарним хлопцям. І хоч я не став чемпіоном світу, але зробив усе, щоб ними стали мої вихованці. І дуже працював і працюю зараз над собою, вкладаю у своїх хлопців, які зараз у нашій Чернігівській області. І по світу пороз’їжджалися багато наших, які в нас тренувались. І у нас найосновніше – формування команди. Лише гарна команда може здобути хороші результати», — Андрій Кужельний — президент Федерації кікбоксингу Чернігівської області «ІСКА», заслужений тренер із кікбоксингу.

 «Ви кажете, що вам не вдалося перемогти на чемпіонаті світу, але ваш вихованець зміг взяти цю медаль 10 разів. Як це для вас як для тренера, коли учень перевищив свого тренера», — Таліна Тарасенко – журналіст.

«Це найголовніше. Скажу так: коли ти свої навички даєш своїм вихованцям і вони досягають найкращого результату — це вища оцінка твоїх знань. Ту мету, яка була в мене, я отримав через своїх учнів», — Андрій Кужельний — президент Федерації кікбоксингу Чернігівської області «ІСКА», заслужений тренер із кікбоксингу.

«Говорячи про представлення на світовій арені, наскільки високий  рівень наших спортсменів? Безпосередньо цікавить Чернігів», — Таліна Тарасенко – журналіст.

«Я скажу, що ми працюємо й аналізуємо навіть такі маленькі програші, які бувають у наших спортсменів. І на сьогодні Чернігівщина і всі наші спортсмени на дуже високому рівні. Про це свідчать ті медалі, які ми привезли з останнього чемпіонату світу. Це 5 золотих, 5 срібних і 8 бронзових медалей. Жоден із наших спортсменів не приїхав без медалі. Коли 31 держава змагається, це показує, що на сьогодні ми на правильному шляху, і наша методика дитячо-юнацьких спортивних шкіл дає свої результати. Наше завдання – не тільки здорова нація, але й результат. Якщо ми не будемо працювати на результат, спортсмени не будуть знати, що таке змагання. І вони не будуть розуміти, навіщо їм усі ці якості, які вони отримують у спортзалі» — Андрій Кужельний — президент Федерації кікбоксингу Чернігівської області «ІСКА», заслужений тренер із кікбоксингу.

«У кожного спортсмена в кар’єрі є моменти, коли вони розчаровуються. Як ви як тренер боретеся з цим, як допомагаєте знову повірити в себе», — Таліна Тарасенко – журналіст.

«По-перше, знаєте, у мене дуже багато етапів було в житті. Мабуть, цей досвід, який є у мене… Я щодня борюсь із собою. Так само я виховую свою велику спортивну сім’ю. Працюючи щодня, переборюючи себе, здобудете успіх. Ми завжди це обговорюємо. Практично я, мабуть, знаю за кожного свого спортсмена. Починаючи від того, які оцінки він отримує в школі, завершуючи — із якими дівчатами він зустрічається. І я, мабуть, більше десь знаю про наших хлопців, ніж знають їхні батьки. І ми довіряємо. Ця довіра – основне, що повинно бути у людини, якщо вона працює з дітьми. Нехай це просто людина або тренер», — Андрій Кужельний — президент Федерації кікбоксингу Чернігівської області «ІСКА», заслужений тренер із кікбоксингу.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button