Суспільство (відео)

24/7: чернігівці розповіли про доступ до укриттів у місті (Відео)

Після обстрілу рашистами Києва 1 червня 2023 року і трагічної загибелі людей, які не потрапили до укриття через те, що воно було зачинене, по всій Україні стартували перевірки всіх бомбосховищ і найпростіших укриттів. За повідомленням Міністерства внутрішніх справ, станом на 5 червня обстежено 50 195 укриттів (79%), із них 4679 (9% перевірених) виявилися зачиненими, а 11 644 (23% перевірених) – непридатними до використання. Ми поцікавилися в пересічних чернігівців, чи є в їхньому будинку укриття та чи мають вони цілодобовий доступ до нього.

Є, так, воно у нас у вільному доступі. Все нормально і вночі також. Не дуже часто спускаємося. Правило двох стін застосовуємо.

Ні, на жаль, у нас немає в домі укриття. Будинок дуже старенький, тому як такого укриття немає. Найближчі – це лікарні та новобудови. Не дуже часто ходимо в укриття, а от правило двох стін застосовували частенько.

Я живу в приватному будинку, в мене є своє укриття, що було обладнане під час облоги Чернігова, то я ним і користуюсь. Із того, що бачу навколо мого будинку, то там відчинені двері, людей пускають. Навіть школа там якась приватна, ходять туди, людей бачив сьогодні і вчора. І вночі, напевно, є.

Мій будинок біля Болдиних гір. Він чотириповерховий, а я живу на першому поверсі. Навіть під час активних бойових дій ми з сином не ходили до укриття. Ми облаштували його собі в коридорі. Там і спали, там і жили. А зараз немає такої вже потреби кудись бігти в укриття. А якщо і є небезпечна ситуація, то знову вдома і ховаємося.

Так, завжди доступне. У нас у кожного з під’їзду є ключ. Коли були бойові дії, то спускалися кожен день, а зараз ні, не спускаємося.

Підвал у нас як укриття є. Доступ є, але вночі закривається, у нас у кожного в під’їзді є ключ. Нечасто спускаємося, вдома правило двох стін, бо з двома дітьми багато не наспускаєшься.

Так є, тут поряд, на Проспекті. Я там був, воно робоче, щодня відчинене. П’ять хвилин ходьби – і там. Рідко, дуже рідко ходжу, в нас більш-менш спокійно. Ми за потреби спершу в гуртожитку на перший поверх спускаємося. А так, дякуючи Богу, спокійно.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button