Суспільство (відео)

36-та сесія: депутати виявили казус в одній із міських програм (Відео)

На диво без суперечок депутати Чернігівської міської ради на 36-й сесії проголосували за головний фінансовий документ міста на 2019 рік. У наступному бюджетному році Чернігів отримає 3,5 мільярда доходів, із них майже три – власні. Решта – фінансові ресурси держави.

«Наразі бюджет прийнятий збалансований, захищені статті забезпечені в повному обсязі», — говорить Олена Лисенко – начальник управління фінансів Чернігівської міської ради.

1 мільярд отримає галузь освіти, охорона здоров’я – понад 400 мільйонів, соціальна сфера – понад 107, більше 30 мільйонів – культура і мистецтво, майже 41 мільйон – спорт, житлово-комунальне господарство – понад 271 мільйон, майже 250 мільйонів із бюджету витратять на сферу транспорту. Депутати міськради назвали фінансовий документ загадковим, адже він не має жодної фінальної суми в низці проектів, а відтак, не відомо, коли їх завершать.

«Якщо ми хочемо побудувати дитячий садок на Масанах, але чомусь його будуємо 3-4 роки, то це час закінчувати – виділяти у міському бюджеті на наступний рік не 10 млн, а 30 або 40 і казати, що цих коштів вистачить на побудову і запуск дитсадка на Масанах. Бюджет прийнято, але він не послідовний, і ми не знаємо, які проекти будуть завершені», — розповідає Віктор Бистров – депутат Чернігівської міської ради (НАШ КРАЙ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2019 прийнято – депутати розкритикували головний фінансовий документ

Розкритикували депутати і Програму соціально-економічного розвитку на 2019 рік. Виявляється, вона слово в слово переписана з Програми 2018 року. Цей факт обурив обранців.

«У нас виникає ситуація, що з року в рік управління подають ті самі заходи і з року в рік депутати голосують за ті самі заходи, які зрештою не виконуються, тобто питання до керівників управлінь, які переписують з року в рік ті самі заходи», — говорить Павло Вовк – депутат Чернігівської міської ради.

Міський голова Владислав Атрошенко на зауваження до своїх підлеглих відреагував спокійно.

«Можливо, в якійсь частині ви маєте слушність, те, що окремі працівники щось з комп’ютера переносять з року в рік, і ця текстівка лишається», — говорить Владислав Атрошенко – чернігівський міський голова.

Попри такий казус у Програмі соціально-економічного розвитку Чернігова, її депутати затвердили. Одноголосно проголосували і за Положення про створення Молодіжної ради в Чернігові, чим здивували ініціативну молодь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Містика» на сесії: в Чернігові з’явився невидимий будинок

«На сьогодні ми готувалися до битви, оскільки на комісії не було жодних претензій, але кулуарно ми чули, що будуть претензії, будуть обговорювати правки, але наразі ми ще не зрозуміли, що відбулося», — зазначає Катерина Кулініч – член ініціативної групи.

Одноголосно обранці підтримали два звернення – до Кабміну та Верховної ради. В одному просили грошей для відшкодування збитків підтопленому приватному сектору по вул. Декабристів, в іншому – зарахування до місцевих бюджетів адміністративних штрафів.

«Якщо люди зараз сплачують великі штрафи, то бажано, щоб частина цих коштів залишалася в місті», — наголошує Віктор Бистров – депутат Чернігівської міської ради (НАШ КРАЙ).

Також депутати затвердили дороговартісні зміни до міських програм на наступний рік – у сфері охорони здоров’я, спорту, безпеки та житлово-комунального господарства. Усього на порядку денному сесії – понад 40 питань.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button