Суспільство (відео)

37-ма річниця Чорнобильської трагедії: соціальні проблеми ліквідаторів обговорили в Чернігові (Відео)

37 років минуло від моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. Чорнобильська катастрофа належить до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. У переддень Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля, 25 квітня 2023 року, в приміщенні Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського відбувся круглий стіл «Чорнобиль. Трагедія, подвиг, пам’ять» за участі Департаменту соціального захисту Чернігівської ОДА, ОК «Північ» та активістів Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України».

«Власне, сам факт вибуху залишився в минулому, залишилась у минулому і робота, яку виконували чорнобильці, будуючи той перший саркофаг, що закрив найбільше лихо. Але наслідки ми відчуваємо і будемо відчувати на собі на собі, напевно, ще не одне покоління. Тому сказати про те, що Чорнобиль залишився в минулому, ми ніяк не можемо.

І ми як музейники повинні говорити і про цю подію, і про тих людей. На превеликий жаль, хочу зауважити, що раніше дуже часто ми запрошували на наші зустрічі ветеранів з льотного училища, з пожежних та військових частин, а на сьогодні ми не можемо побачити цих людей поруч із нами. Але в нашому музеї зберігається архівна збірка, зберігається комплекс матеріалів цих людей, бо вони йшли нам назустріч і тому, безумовно, ця пам’ять дуже важлива», — старший науковий співробітник Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського Світлана Землянська.

Учасники ділилися спогадами про Чорнобильські події, обговорювали проблеми соціального захисту чорнобильців та їхнього медичного забезпечення.

«Наша організація проводить активну роботу з патріотичного виховання нашої молоді. А друге – ми створили організацію для підтримки одне одного, а також аби боротися за свої соціальні права.

Якби ми не створили наші громадські організації і якби ми не створили закон про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ми сьогодні з вами взагалі не говорили б про якісь виплати, нас просто забули б», — голова Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун.

За інформацією Чернігівської ОДА, на сьогодні на території області зареєстровано більше як 60 тисяч осіб, постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, і з них більше як 7 400 – це безпосередньо ліквідатори.

«На сьогодні всі чинні програми та виплати здійснюються, заборгованості немає. Але, на жаль, є багато проблем, що потребують вирішення з боку держави. Найперше – це розміри виплат, бо деякі з них не переглядалися та не збільшувалися з 1996 року. Вже стільки років пройшло і реалії та ціни зовсім інші. І відповідно, ці виплати неактуальні», — заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Дмитрій Козлов.

У зв’язку з повномасштабною війною та активними бойовими діями в Чернігові з’явились складнощі й із доступом до медичних послуг.

«Війна внесла свої корективи, в нас планувалося відкриття нашого спеціалізованого центру по вулиці Чорновола, але завдяки Красноярцеву та іншим оркам, які розбомбили цілий квартал із житловими будинками, зокрема й ту лікарню, де планувався наш центр, ми знову маємо проблеми з медичним забезпеченням. Місцева влада намагається якось це вирішити, і ось зараз нам назустріч пішла обласна лікарня та приймає до себе чорнобильців», — ліквідатор 1-ї категорії, керівник Чорнобильського культурно-інформаційного центру Чернігівської області Володимир Алексєєнко.

Також були вручені подяки, почесні грамоти Чернігівської обласної ради та Чернігівської обласної державної адміністрації ліквідаторам та активістам організації, а також відзнаки штабу Оперативного командування «Північ».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button