Суспільство (відео)

Аби тільки мир був: як жителі чернігівського мікрорайону долають зимові виклики (Відео)

Мікрорайон Бобровиця. Один із найбільш постраждалих у Чернігові. Під час активних бойових дій на території області ворог обстрілював його щоденно. Тут нема жодного будинку, який оминули б ворожі прильоти.

Понад 10 місяців минуло, відколи область деокупована. Та район досі оговтується від пережитого. Місцеві активно ремонтують будинки.

«З того боку пошкоджений, але ми вже все зробили своїми силами. Поставили вікна. З цього боку, бачите, трошки, а там стіна вивалена, але ми старалися. З того боку, бачите, накрили. Ну а так, живі і добре», — Людмила Скоба – жителька мікрорайону Бобровиця.

Пані Людмила в цьому будинку живе разом із донькою. 

«Живемо. Виживаємо, а що робити? Ми вдвох, донька і я. Донька інвалід. Так виживаємо якось. Стараємося», — Людмила Скоба – жителька мікрорайону Бобровиця.

Однією з найскладніших проблем пані Людмила називає обігрівання будинку, адже це доволі дорого і не дає бажаного результату.

Складнощі з опаленням і теплом і в будинку пані Ніни.

«Як живемо? 12-15 градусів у будинку. У мене є і такий котел, і такий. Але дров зараз нема, та яке опалення, якщо світла нема? У хаті холодно дуже. Одягаю теплу нічну сорочку, кофту, халат, кофту та жилетку. Інколи і хустку одягаю», — Ніна Савоста – жителька мікрорайону Бобровиця.

Від ворожих атак у будинку жінки розбило дах, повилітали вікна. Через брак коштів відновити дім не вдається.

«Ні, не зробила, а за що я її зроблю ? У нас під металочерепицю крита хата. Мені нема за що її зробити. Так і живемо, а що робити», — Ніна Савоста – жителька мікрорайону Бобровиця.

Мириться з труднощами і пані Надія. Хоч їй і вдалось отримати грошову допомогу та трохи підлатати будинок – умови все одно не найкращі.

«Мені дали грошову допомогу і я купила дров. Опалюю дровами. Дах мені перекрили, вікна пообіцяли поставити. Оце і все. Так і живемо. Свіжо, свіжо. Дровами опалюємо, газом ми собі дозволити не можемо», — Надія Савченко – жителька мікрорайону Бобровиця.

Та попри всі виклики, з якими зараз борються жителі мікрорайону, вони не опускають руки і вірять, що з часом усе поремонтують і відбудують. Головне – аби були омріяні Перемога і Мир. 

«Аби тільки бомби не падали на голову, а так усе можна пережити», — Надія Савченко – жителька мікрорайону Бобровиця.

 «Аби тільки здоров’я було і щоб мир був», — Людмила Скоба – жителька мікрорайону Бобровиця.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button