Суспільство (відео)

Атрошенко – про нинішні реалії постраждалого Чернігова (Відео)

Унаслідок російської агресії та активних бойових дій на околицях Чернігова місто втратило чимало виробничих потужностей, що були одними з лідерів наповнення бюджету. Більшість із них, на жаль, неможливо відновити, а тому зараз перед містом стоїть велике завдання, як розвивати та залучати нові бізнес-потужності.

«Щоб відкрити підприємство, потрібен кадровий потенціал. У нас історичне високотехнологічне підприємство втрачене, радіоприладний завод втратили і вже, мабуть, назавжди. Хімволокно, «ЧЕКСІЛ» – втратили. Там була велика кількість працівників і навіть династії фахівців, інженерів та інших кваліфікованих фахівців. І у нас залишається легка промисловість, туризм. У решті напрямів перше питання – це кадри, а ні для кого не є секретом, що велика кількість економічно активних людей виїхала, крім того, вивезено чималу кількість малих і середніх підприємств. Так звана релокація», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Крім кадрових, логістичних і безпекових питань, є й інші аспекти, що не стимулюють великих підприємців.

«Навіть якщо ми візьмемо газ і електрику, є ціна за кіловат, а є розподіл. І за рахунок того, що в нас немає великої кількості потужних споживачів, ми як область споживаємо менше ніж промислово розвинені регіони. Тому в нас доставка електрики дорожча і з газом така сама ситуація. І загалом підприємства на це також зважатимуть, які є преференції. Податкових преференцій на сьогодні жодних немає. Податкова база однакова, формульний розрахунок субвенцій однаковий, освітня, зокрема», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Вийти з цієї складної ситуації може допомогти державна підтримка.

«Якщо ми не забезпечимо кардинальних зрушень у підходах держави до тих регіонів, які найбільше постраждали, то подібні проблеми будуть сьогодні не тільки в Чернігові. Бо колосальні втрати є і в інших регіонах, які постраждали від прямих воєнних дій. Це і Миколаївська область та місто Миколаїв, це Херсонська область і Херсон, Харківська область. Дай Бог, розберемось із Донецьком і Луганськом. Запорізька область. Це всі регіони, які зазнали кардинальних втрат», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Адже більшість програм, які раніше могли потужно працювати на підтримку місцевого виробника, від початку повномасштабної війни вже не має фінансових можливостей, оскільки кошти були спрямовані насамперед на відбудову пошкодженого житла та ремонт критичної інфраструктури.

«Бізнес повинен бачити вигоду розміщення виробництв у місті Чернігові, по відношенню до прикордонних обласних центрів західної України – це насамперед Івано-Франківськ, Ужгород, Львів, Хмельницький, Тернопіль», — Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button