Суспільство (відео)

Карантин скасовано: які нові терміни вклеювання фото в паспорт і скільки коштує послуга (Відео)

В Україні змінюються строки вклеювання фото в паспорт-книжечку після досягнення 25 і 45 років, які раніше були подовжені через пандемію COVID-19. Тож якщо ви давно заглядали у свої документи, саме час це зробити.

«З 1 липня 2023 року було скасовано карантин, що передбачав подовження термінів надання адміністративних послуг громадянам України. Зокрема їм надавали можливість продовжити терміни вклеювання фото у паспорти у вигляді книжечки. На сьогодні ці терміни спливли, отже, громадянам необхідно перевірити свої документи, щоб вчасно вклеїти фотокартку, якщо вони не бажають замість паспорта-книжечки оформлювати ID-картку», — Вікторія Сенюк, начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції УДМС у Чернігівській області.

Якщо громадянину виповнилося 25 чи 45 років у періодіз 13 березня 2020 року по 24 січня 2022 року, то фотокартку необхідно вклеїти до 1 серпня 2023 року. Після закінчення цього терміну, якщо фотокартку не буде вклеєно, то паспорт підлягатиме тільки обміну на ID-картку.

«Терміни вклеювання фото – до5 робочих днів, послуга ця надається безкоштовно. Якщо людина самостійно вирішила, що вона оформлюватимеID-картку, або терміни вклеювання фото спливли, то під час нетерміновогооформленняID-картки вона сплачує 450 гривень, а в разі оформлення термінового документа це коштуватиме 820 гривень», — Вікторія Сенюк, начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції УДМС у Чернігівській області.

Утім, якщо громадянину виповнилося 25 чи 45 років у період воєнного стану, то такий паспорт діятиме до його завершення і ще плюс один місяць. Проте фахівці радять все ж таки вчасно змінювати фото та стежити за терміном дії своїх паспортних документів.

«Є електронна черга запису громадян на оформлення паспортних документів на офіційному сайті Державної міграційної служби. Також у територіальних підрозділах люди можуть оформитися у порядку живої черги і на Шевченка, 51А у місті Чернігові, можуть отримати талончик на оформлення паспортних документів», — Вікторія Сенюк, начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції УДМС у Чернігівській області.

Також на сьогодні спостерігається нова хвиля попиту на оформлення закордонних паспортів.

«Зараз ми спостерігаємо нову хвилю підвищеного попиту на оформлення паспортних документів, зокрема для виїзду закордон. Пов’язано це з тим, що із закордону повертаються сім’ї для впорядкування своїх документів. Повертаються із закордонними паспортами, в яких термін дії вже закінчується. Тому вони за час свого перебування в Україні намагаються зробити документи нові. Хочемо звернути увагу громадян, що під час дії воєнного стану передбачене подовження термінів надання адмінпослуг. І на сьогодні час виготовлення паспортних документів також дещо подовжений: термінові – до двох тижнів, нетермінові – до півтора місяця», — Вікторія Сенюк, начальник відділу з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції УДМС у Чернігівській області.

Тому фахівці просять враховувати цю інформацію, а якщо ви не маєте можливості повернутися до України, то документи можна переоформити через послугу пересилання, що доступна в закордонній дипломатичній установі або ж через паспортний сервіс ДП «Документ».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button