Суспільство (відео)

Баталії довкола «Мунварти», поліцейські станції і муніципальні суперечки: позачергова сесія Чернігівської міськради (Відео)

Із відзначення надзвичайників, медиків, поліцейських і волонтерів, які надавали допомогу після ракетного удару по Чернігові 17 квітня розпочалося позачергове засідання сесії Чернігівської міськради.

Одразу після вручення нагород перейшли до вирішення питань життєдіяльності міста. Першим на розгляді депутатів став проєкт рішення «про створення у Чернігові п’яти поліцейських станцій, у межах проєкту «Поліцейський офіцер громади».

«Хотілося б, щоб саме Чернігів став першим із прикордонних обласних центрів, де цілковито забезпечений інститут поліцейських офіцерів громади», — Вадим Парфентьєв – керівник Чернігівського районного управління поліції.

Утім, для того, аби створити в Чернігові зазначені «осередки безпеки», з бюджету міста доведеться виділити кошти – для облаштування дільниць та закупівлі необхідного обладнання.

«На даний час для забезпечення мешканців Чернігівської громади якісними поліцейськими послугами необхідно відкриття п’яти поліцейських станцій, де нестимуть службу 40 поліцейських офіцерів громади. Хочу зауважити, що реалізація цього проєкту забезпечується не лише територіальними громадами, а й фінансується державою. А саме: заплановано придбати 25 сучасних автомобілів, організувати тримісячне навчання, а це на одного поліцейського становить 34,5 тисячі гривень, а також придбання на більш ніж на 100 тисяч гривень на одного працівника необхідного устаткування: бодікамери, планшети тощо», — Вадим Парфентьєв – керівник Чернігівського районного управління поліції.

Більшість депутатів голосують «за», а отже, рішення прийняте і вже найближчим часом у Чернігові розпочнеться процес створення п’яти поліцейських станцій у межах проєкту «Поліцейський офіцер громади».

«Ми, звісно, як громада, долучимося до реалізації цього проєкту. Єдиний, безперечно, нюанс – фінансовий, ми аналізуватимемо протягом року, наскільки ми зможемо долучитися, тому що рік фінансово складний», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Одним із найбільш конфліктних питань позачергової сесії стала відсутність у порядку денному проєкту рішення «Про ліквідацію КП «Муніципальна варта ЧМР».

Суть перепалки, що виникла між виконувачем обов’язків чернігівського міського голови та громадським активістом Олександром Гашпаром, у тому, що на розгляд депутатів міськради не було винесено попередньо підготований депутаткою Мариною Семененко проєкт рішення про ліквідацію «Муніципальної варти».

«Проєкт рішення внесено, Ви маєте поставити на голосування про внесення змін до порядку денного – підтримують чи не підтримують. – А де цей проєкт рішення? – У загальному відділі. – Може, ви його роздали депутатам чи прокомунікували з головами фракцій із цього питання? Ви вважаєте, що ви закинете якісь проєкти рішень в інтернет чи о 17:00 в організаційний відділ і він буде автоматично поставлений на голосування? Є процедура, будь ласка», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Пояснюючи відсутність проєкту рішення про ліквідацію КП «Муніципальна варта», виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначив, що причиною, аби не вносити питання на розгляд депутатів, стало порушення відповідної процедури.

«Це було вчора наприкінці робочого дня, після комісій. Ви ж знаєте порядок, коли мають бути внесені проєкти рішень, що їх розглянули», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Нагадаємо, 21 березня 2024 року в Чернігові відбулося громадське обговорення ефективності діяльності комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міськради. Під час заходу йшлося про те, що деякі функції «Мунварти» дублюють інші структури. Тож доцільно було би об’єднати їхні зусилля, таким чином розформувавши комунальне підприємство «Муніципальна варта», утримання якого відбувається за кошт бюджету Чернігова.

А на завершення сесії відбулася вже традиційна полеміка між депутатами та виконувачем обов’язків чернігівського міського голови. Суть конфлікту незмінна – народні обранці вимагають проводити сесії заплановано, а не позачергово, так, як це відбувається зараз.

«Ви 25-й раз проводите позачергово сесію, нехтуючи регламентом, законом про місцеве самоврядування. Ви розказуєте, що в країні нема правоохоронних органів, керівництва і ще чогось. Більше того, ви нехтуєте депутатами. Я вас прошу, ну ви ж очолюєте нашу громаду, не поводьтеся, як ваші попередники», — Віталій Голець – депутат ЧМР.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button