Суспільство (відео)

Батарейки-вбивці: еко-активісти борються за чисте довкілля (Відео)

Така маленька і така небезпечна. Одна пальчикова батарейка, безтурботно викинута у відро для сміття, може забруднити важкими металами близько 20 квадратних метрів землі.

У батарейках міститься безліч різних сполук – ртуть, нікель, кадмій, свинець, літій, марганець і цинк, які мають властивість накопичуватися в живих організмах, зокрема і в організмі людини, та завдавати істотної шкоди здоров’ю.

Чернігівська громадська організація «Еко Місто» розробила міжрегіональний проект Лінея – з утилізації батарейок. За два роки в Чернігові було зібрано понад 200 тисяч батарейок, які зберігаються до подальшої утилізації на складі.

«Усі батарейки ми зберігаємо, тому що в Україні і досі немає жодного заводу, який би міг здійснювати переробку батарейок, і це все відбувається через те, що переробка батарейок – це дотаційне виробництво, і не можна на цьому заробити кошти, і через нашу недосконалу базу досі не вирішено, хто саме повинен платити за переробку батарейок», — керівник ГО «Еко Місто Чернігів» Безбородько Сергій.

За результатами екологічного проекту залучилися 43 школи, дев’ять вищих навчальних закладів, вісім відділень ЖКГ, одна бібліотека.

Для чернігівських школярів громадська організація «Еко Місто» провела екологічну гру «Eco Battle», де за кожну здану батарейку діти отримували екомонету, яку потім могли обміняти на сертифікат або сувеніри.

«Гра пройшла дуже успішно, було зібрано понад 50 тисяч відпрацьованих батарейок за місяць. Це дуже гарний результат»,керівник ГО «Еко Місто Чернігів» Безбородько Сергій.

Щоб не зберігати батарейки вдома, екоактивісти розробили екокарту України, що допоможе дізнатися про місця прийому відпрацьованих батарейок не тільки в Чернігові, а й в інших містах.

Якщо кожен відповідально ставитиметься до цієї справи, то навколишнє середовище буде значно чистішим.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button