Суспільство (відео)

Безкоштовні юристи: правове ноу-хау в Чернігові (Відео)

Перелік груп осіб, які зможуть отримувати безоплатну правову допомогу, віднедавна було розширено. Про зміни щодо юридичної підтримки від держави, які почали діяти з 5 січня 2017 року, на брифінгу розповідала директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

«У грудні 2016 року був прийнятий закон «Про вищу раду правосуддя». На підставі цього закону були внесені зміни до Закону «Про безоплатну правову допомогу», — директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в Чернігівській області Ірина Протченко.

Тепер безкоштовно отримати адвоката та проконсультуватись з юристом зможуть внутрішньо переміщені особи (біженці) та учасники бойових дій, зокрема люди, які тільки претендуватимуть на отримання цих двох статусів. Найбільшою ж цільовою аудиторією залишаться малозабезпечені, яким суттєво полегшили можливість отримання цього статусу. Тепер для того, щоб бути прийнятим у центрі безкоштовно, достатньо принести туди свою довідку про доходи, якщо вони нижчі за два прожиткові мінімуми.

«Два прожиткові мінімуми – це три двісті. То така людина може звернутися до нас. І буде враховуватись середньомісячний сукупній дохід не членів сім’ї як було раніше, а лише цієї особи. Якщо раніше треба було збирати довідки про склад сім’ї, заробітну плату всіх членів сім’ї, то тепер цього робити не треба», —  директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

 В області працюватиме один регіональний центр, що надаватиме вторинну допомогу, тобто представлення інтересів в суді, захист, складання процесуальних документів, тільки з кримінальних справ. Та три місцеві центри – в Чернігові, Мені та Ніжині, а також бюро правової допомоги в 19 районах області. Вони допомагатимуть виключно у цивільних та адміністративних справах.

«Центри надають адвокатські послуги. Бюро надають первинну допомогу. Вони приймають людей, пояснюють, роз’яснюють. Вони не надають адвокатських послуг», —  директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко.

Найбільш затребуваними питаннями, з яких до центрів зверталися жителі області, за словами Ірини Протченко, були субсидії, соціальне забезпечення, земельне, спадкове та сімейне право.

Ще статті по темі

Back to top button