Суспільство (відео)

Підготовка до зими, книжки і брак фінансів: нинішні реалії селян на півночі Чернігівщини (Відео)

Кучинівка – старовинне село Сновської громади. Під час активних бойових дій на території області воно було ізольоване. Та зараз поступово оговтується.

Ми відвідали три основні для кожного села точки: сільську раду, бібліотеку та магазин, аби дізнатися, як зараз живе село Кучинівка.

«Були проблеми, коли ми були в окупації. Але зараз почали виплати пенсій і зарплат. Зарплати не такі, як хотілось би, бо ціни ростуть. Але наразі такого ажіотажу немає, ми маємо можливість поїхати і в район, і в область, закупитися там усім»,- Олена Недвига – староста Кучинівського старостинського округу.

Зараз уся увага керівництва села сконцентрована на підготовці до опалювального сезону. Та з цим у Кучинівці жодних проблем нема.

«У нас у селі особливих проблем із заготівлею дров немає. Дров вистачає. Років сім ми самі заготовляємо дрова, а не закуповуємо їх. Наш кочегар ще влітку заготовив дрова, вони там лежать попиляні всі. Залишилося тільки повкидати їх у сарай»,- Олена Недвига – староста Кучинівського старостинського округу.

Наступна точка – місцева бібліотека. Нинішня основна проблема полягає в тому, що треба списати багато російської літератури, утім, книжок на її місце бібліотека ще не має. Але і з наявним книгосховищем бібліотеці вдається задовольняти своїх читачів.

«Читають переважно пенсіонери, більш дорослі. Поки не було інтернету в селі, приходили школярі, читали реферати, а зараз уже інтернетом користуються. Менше вже ходять, дуже шкода»,- Людмила Ковалевська – провідний бібліотекар Кучинівського філіалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згуртувалися та вистояли: як жителі Брусилова пережили блокаду (Відео)

У літній період бібліотека особливим попитом не користується – всі розваги зараз на городі. Та пані Людмила впевнена: взимку читачів побільшає.

«Взимку більше: 10-20. Не обов’язково набрати 20 книжок, можна просто прийти, почитати газетку, поспілкуватися. У нас зони відпочинку хороші, дитяча зона.

Що здебільшого читають? Фантастику? Так, фентезі, маленькі – казки. І шкільна програма, звісно»,- Людмила Ковалевська – провідний бібліотекар Кучинівського філіалу.

Останньою зупинкою став магазин, місце, в якому точно буває кожен житель села. Для працівників головна проблема – відсутність покупців.

«Людей нема в селі. От де вони, я не знаю. Взагалі немає людей. Грошей немає. А з продуктами все гаразд»,- Олена Клименко – продавець у місцевому магазині.

Здається, ніби зараз у селі все нормалізувалося. Життя тут і справді вирує, та пережите під час блокади місцеві досі не можуть забути.

«Що вони купують? Крупи! Напевне, в нас такий страх залишився за блокаду Кучинівки, що сіль, цукор, крупи – всього і побільше. І все придивляються, щоб дешеве»,- Олена Клименко – продавець у місцевому магазині.

Рани на серці ще не загоїлися, та працьовиті кучинівці потроху відновлюють своє село і вірять у нашу Перемогу. Все буде Україна!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button