Суспільство (відео)

Бійці з «рускім міром»: до Чернігова повернулися антипутінські лялькарі (Відео)

Містами, які не так давно відчували дух російської пропаганди та зброї, сьогодні несли культуру чернігівські художні колективи. Філармонія, зокрема, капела бандуристів і театр ляльок стали черговим культурним десантом із Чернігівщини на прифронтову територію Донбасу, зокрема й до міста Маріуполя. Відбувалося це в рамках загальноукраїнського проекту «Український Донбас».

«Тільки за січень 2019 року наш обласний театр ляльок побував у Авдіївці, Мар’їнці, Попасній, Торецькому, Бахмуті, Лисичанську, Соледарі та Рубіжному», — Олександр Левочко, директор Департаменту культури і туризму Чернігівської ОДА.

Сьогодні сіячі українського світу на українській землі провели прес-брифінг, на якому поділились враженнями від поїздки та розповіли про її головну мету.

«Щоб до них приїздили українські митці, щоб ми просували туди українську культуру, бо якщо там не буде цього, то туди прийде ворог зі зброєю та своєю ідеологією», — Віталій Гольцов, головний режисер обласного дитячого лялькового театру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рота «Чернігів» з підкріпленням від патрульних їде на Донбас

Представники нашої творчої делегації розповідали про захоплення місцевих від виступів. Про ізоляцію, насамперед культурну, цього регіону. Про те, як люди, там, на Донбасі, в повній мірі зараз відчувають наслідки «руского міра».

«Вони відірвані від світу зараз, і ми бачимо реально, до чого призводять такі ситуації – рускій світ. Мир у всьому світі», — Сергій Теребун, генеральний директор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Учасники брифінгу наголосили, що сьогодні війна іде по всій Україні, і завдяки подіям на Донбасі ми тут маємо мирне небо.

«Ми маємо знати, що відчувають ці люди, як вони живуть», — Раїса Борщ, художній керівник капели бандуристів імені Остапа Вересая.

Особливими слухачами наших колективів стали діти. Багато з них уперше бачили такі концерти чи вистави. Замість них слухали канонади вибухів. Насамкінець чиновники наголосили: поїздка і не перша, і не остання. Наступні плануються в березні – квітні цього року.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button