Суспільство (відео)

Крила інновацій: на Чернігівщині функціонує дитяча кузня авіаційних стартапів (Відео)

Чернігівщина вкотре вражає талановитою молоддю. Так учні з авіаракетомодельного гуртка демонструють свій винахід. Думка про організацію позашкільної освіти виникла ще 10 років тому у зв’язку з початком війни на сході нашої країни.

«Ми хотіли бути ближче до тієї справи, якою займаються люди в нашій країні. Я веду два гуртки: «Авіамодельний» Чернігівського обласного центру науково-технічної творчості молоді і «Ракетомодельний» ЦПО Куликівського ліцею Куликівської селищної ради. Діти конструюють, літаки є кордові та радіокеровані, також квадрокоптерні системи та ракети. Є діти, які займаються роботами, якраз зараз дві роботи – на обласній виставці «Зоряні шляхи Чернігівщини», — Віталій Дедков – керівник гуртка «Авіаракетомодельний».

Вміння створювати коптери набуває великої актуальності для нашої країни. На запитання про співпрацю гуртка з військовими Віталій Дедков зазначив, що наразі такої можливості немає.

«Все впирається в фінансування, потрібно, щоб це було на державному рівні. Ідей дуже багато, ось ракета для розвідки, я не буду на широкий загал розповідати. Якби були кошти, вона була б реалізована миттєво. Як показують по телевізору, що людей навчають FPV-польотам. Років 30-40, я вважаю, що треба навчатися у юному віці, десь у 7, 8, 10 років, це так само, як фігурне катання або балет», — Віталій Дедков – керівник гуртка «Авіаракетомодельний».

У кожного учня є можливість вибирати, над чим він хоче працювати, а ідеї для проєктів виникають під час творчого процесу дітей.

«Ракети. Що вони літають довго і далеко вверх. Мені подобається робити різні фрагменти з пінопласту, вирізати різні фігури», — Артем Жданов – учень гуртка.

«Я займаюсь два місяці. Авіамодельні структури та літаки. Тому що це мене захоплює і це прикольно робити», — Кирило Різуник – учень гуртка.

«Ракети. Робота кропітка, треба вирізати, парашут зробити, довгостропи», — Богдан Рубан – учень гуртка

Керівник гуртка радіє кожній перемозі своїх учнів, але особливу гордість відчуває за певний винахід.

«Це безпілотний літаючий комплекс, тобто БПЛа, в 2015 році ми зайняли друге місце на конкурсі «Майбутнє України», це конкурс, організований Академією Наук України та Малою Академією.Зараз ми послали на обласний етап вентилятор на сонячній енергії, тобто в нас різнопланова робота, займаємося не тільки ракето- та авіа моделюванням, і робототехнікою, і сонячними системами. Попри те, що ми працюємо в селі, ми доволі достойно виступаємо. Ми постійно займаємо перші та другі місця», — Віталій Дедков – керівник гуртка «Авіаракетомодельний».

Крім того, Віталій Дедков поділився своїми планами на майбутнє: мріє відродити кордові авіамоделі.

«Для цього потрібні двигуни, раніше вони коштувати 30 карбованців, а зараз 5-6 тисяч гривень. А ще FPV-польоти за відеокамерами, і знову все впирається в кошти. Допомагає Чернігівський центр, але в них обмежені кошти, і, звісно, Куликівський ліцей», — Віталій Дедков – керівник гуртка «Авіаракетомодельний».

Журналіст: Іра Пономаренко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button