Суспільство (відео)

Блискавка, грім і веселка взимку: метеоролог пояснив причини виникнення природного «дива» на Чернігівщині (Відео)

Два неймовірні, як для зими, природні явища спостерігали жителі Чернігівщини наприкінці минулого року та на початку прийдешнього. Першим стали грудневі грім і блискавка зі сніговою заметіллю.

«25 грудня багато чернігівців спостерігали незвичне для зими явище. Це зимова гроза зі сніговою бурею. Для створення грози необхідна активна кущово-дощова хмара з інтенсивними вертикальними висхідними та низхідними рухами. В результаті цих рухів переохолоджені частинки стикаються одна з одною й отримують певний заряд»,- Юрій Сибірцев, метеоролог.

У результаті електризації хмари – вверху плюс, внизу мінус, – виникають уже грім і блискавка. 25 грудня природа створила всі передумови для цього явища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морози на Різдво та холодний рік: синоптик розповів про погодні сюрпризи, що очікують чернігівців (Відео)

«Через Чернігів проходила барична улоговина з активним холодним фронтом. Різниця температур становила приблизно 13 градусів. У районі Києва +3, а в районі Мінська -10»,- Юрій Сибірцев, метеоролог.

1 січня на метеостанції Чорнобиль о восьмій ранку спостерігалося інше дивовижне, як для зимового часу, явище – веселка, для якої теж необхідні відповідні хмари з дощем.

«Крапельки дощу виступають у ролі таких собі призм, які переламують сонячне світло на сім складових. Наступний фактор – щоб світило сонце»,- Юрій Сибірцев, метеоролог.

Обидва явища врай рідко можна побачити взимку. Наприклад, веселка виникає часто, але її просто не видно.

«Дощ зазвичай іде взимку на фронтах із дощовою хмарністю, коли все небо затягнуте і немає сонця. Тобто можливості для виникнення веселки взимку завжди є, але ми не можемо її бачити через суцільну хмарність»,- Юрій Сибірцев, метеоролог.

Для виникнення ж грому «грозові» хмари повинні бути на висоті приблизно 7-10 кілометрів, що й спостерігається влітку. Взимку вони ж значно нижче.

За словами метеоролога, такі явища, як веселка та гроза взимку, можуть спостерігатися лише раз на одне-два десятиліття.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button