Суспільство (відео)

Блокування на польському кордоні: думка аграріїв Чернігівщини (Відео)

Із листопада минулого року продовжується блокування польськими фермерами та перевізниками українсько-польського кордону, внаслідок цього постачання української продукції на європейський ринок відтерміновується. Тим більше на акціях протесту кілька разів навіть висипали українське зерно. Якою є реакція на такі протести безпосередньо аграріїв Чернігівщини, оскільки відомо, що й продукцію нашої області експортували за кордон.

«На сьогодні склалася така негативна ситуація з реалізацією зернової групи за кордон. На цінову політику це в мінус вплинуло. Як воно буде далі, побачимо. Ми дуже багато продукції переробляємо в себе, ми дуже від цього незалежні. За кордон ми вивозимо десь до 20% загального об’єму, вирощеного на своїх землях. Під час блокування наш вантаж туди не потрапив. Ми там не стояли», — Андрій Стельмах, заступник директора по тваринництву ПСП «Пісківське».

«Після повномасштабного вторгнення ситуація не дуже, оскільки по всій державі тугенько, важко працювати. Можна сказати, важко. Важко з реалізацією продукції. Важко з повноцінним живленням. Бо бракує обігових коштів, щороку обігові постійно зменшуються», — Володимир Мусієнко, директор ФГ «ДЕМЕТРА-АГРО МС», Прилуки.

«Ми – підприємство, яке орієнтоване на експорт. Протягом 2022-2023 рр у нас практично не було експорту, оскільки десь європейський ринок за цей час трішки переорієнтувався на нових клієнтів, відповідно, подорожчала логістика, стало важче, фінансово стало важче. Зараз це є однією з найбільших проблем для нас, тому що, як бачите, ось повний склад пшениці, є зацікавленість у німців, але ми не можемо її вивезти», — Євген Мисник, голова ФГ «Золотий пармен», Короп.

Через блокування кордону українські аграрії змушені шукати нові шляхи збуту своєї продукції, проте не всім це вдається. А тому це впливає не лише на економіку країни загалом, але й на існування самих підприємств зокрема.

Журналістка: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button